Megöltek egy katolikus papot Franciaországban

Meggyilkoltak egy katolikus papot Franciaország nyugati részén, Vendée megyében hétfő reggel - jelentette be Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Twitteren. Hivatalos értesülések szerint az elkövető egy ruandai migráns.

A Franceinfo közszolgálati rádió szerint a meggyilkolt Olivier Maire atyára Saint-Laurent-sur-Sevre-ben bukkantak rá egy missziósházban. A hatvanéves atya hónapok óta szállást adott gyilkosának – mondta el egy rendőrségi forrás.

Darmanin támogatásáról biztosította az ország katolikus közösségét, és hozzátette: a nap folyamán felkeresi a térséget. Egy, az ügyet jól ismerő forrás elmondta, hogy a gyilkos feladta magát a Mortagne-sur-Sevre-i csendőrségen.

A férfi igazságügyi megfigyelés alatt állt a tavaly júliusi nantes-i katedrálistűzzel kapcsolatban – tette hozzá a forrás. A hatóságok ugyanis azt gyanítják, hogy ő gyújtotta fel a gótikus katedrálist.

A tűzben értékes freskók semmisültek meg, és tönkrement a templom híres orgonája is, amely még a francia forradalmat és a második világháborút is túlélte. 

A Valeurs Actuelles című jobboldali médium információi szerint a gyilkosságot egy ruandai migráns, a 40 éves Emmanuel Abayisenga követte el. Ezt Christelle Morançais, a Loire-mente régió tanácsának elnöke is megerősítette a Twitteren. A hatóságok vizsgálják az elkövető indítékát.

A ruandai férfi korábban önkéntesként dolgozott az egyházmegyénél. Később kitoloncolással fenyegették meg.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés nevű párt vezetője a Twitteren azt írta: „Franciaországban előfordulhat, hogy valaki illegálisan érkezik az országba, felgyújtja a nantes-i katedrálist, nem utasítják ki, majd visszaesik, és meggyilkol egy papot”. Le Pen aláhúzta: az állam és a belügyminiszter teljes csődjét látja a történtekben.

Darmanin a válaszában azt írta: Le Pen a tények ismerete nélkül gerjeszti a vitát. A migránst ugyanis a kitoloncolási rendelet ellenére addig nem távolíthatják el Franciaországból, amíg igazságügyi megfigyelés alatt áll – érvelt.

A Vatikán egyelőre nem reagált a katolikus pap meggyilkolására.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Gerald Darmanin, az újonnan kinevezett francia belügyminiszter beszédet mond a Párizs mellett fekvő Les Mureaux rendőrségén, első hivatalos látogatásán 2020. július 7-én. MTI/EPA/AFP pool/Thomas Samson

Iratkozzon fel hírlevelünkre!