Üvegpalackkal támadtak rá a templomban imádkozó papra

A skóciai katedrálisban megtámadott atya végül sérülés nélkül megmenekült. Az edinburgh-i egyházmegye megerősítette: a férfi előbb megkérdezte az atyától, valóban pap-e, majd rátámadt.

Július 27-én az edinburgh-i egyházmegye nyilatkozatot tett közzé, amelyben beszámoltak arról, hogy előző nap a Szűz Máriáról elnevezett katolikus bazilikában egy férfi erőszakosan és provokálatlanul rátámadt egy, a templomban imádkozó atyára.

„A támadást megelőzően a férfi megkérdezte az áldozattól, hogy ő valóban pap? Mikor az igennel válaszolt, megpróbálta fejen ütni egy üvegpalackkal, majd a bazilika hátuljáig üldözte. Az üveg a földre csattanva eltört, de a férfi továbbra is támadott vele. A pap egy székkel sikeresen távol tartotta a támadót, míg az ki nem szaladt a templomból.”

A skót rendőrség egy 35 éves férfi ellen irányult támadás ügyében indított vizsgálatot.

A katolikusok csupán egy 16%-os kisebbséget képviselnek az 5.5 milliós Skóciában, a püspöki konferencia viszont 2019-ben azt jelentette, hogy a katolikusok „aránytalanul nagy számban voltak célpontjai vallási szempontból súlyosbított bűncselekményeknek” – írta a Catholic News Agency.

2018-ban négy alkalommal támadtak katolikus papokra Skóciában. A skót kormány 2017-18-as jelentése szerint a legtöbb vallási jellegű támadás a katolikusokat érte. Abban a két évben összesen 642 esetet rögzítettek. 2019-20-ban ez a szám 660-ra növekedett.

Júliusban vált bizonyossá, hogy Ferenc pápa ősszel az országba látogat, mivel szeretne részt venni a 2021-es ENSZ klímacsúcson, amelyet november 1-12-ig rendeznek meg.

 

Kiemelt képünk forrása: stmaryscathedral.co.uk

Iratkozzon fel hírlevelünkre