Milák Kristóf, a nagybetűs Bajnok

A fiatal úszó, miután olimpiai rekorddal megnyerte a 200 méteres pillangóúszás döntőjét, ünneplés helyett a várakozásokhoz képest alul teljesítő Hosszú Katinkát vigasztalta. Emellett azt is bemutatta, mit jelent tisztelni az ellenfeleket, és mi tesz valakit egy igazi sportemberré, egy nagybetűs Bajnokká.

Milák Kristóf, a 21 éves úszó magyar idő szerint szerda hajnalban olimpiai rekorddal, 1:51.25-es idővel nyerte meg a 200 méteres pillangóúszás döntőjét. Bár a saját maga által tartott világrekordot nem sikerült megdöntenie, így is elképesztő teljesítményt nyújtott a Budapest Honvéd fiatal sportolója. Miután elképesztő hajrával, több, mint egy testhosszal megelőzve a második helyezett japán versenyzőt célba ért, arckifejezése alapján nehéz lett volna megmondani, hogy éppen most nyerte meg az olimpiát. Nem volt vízbecsapkodás, nem volt üdvrivalgás, csak csendesen, méltóságteljesen kifújta magát, és nyugtázta eredményét.

Pontosan tudta magáról, hogy ő a legjobb. Mint azt egy interjúban elmondta, nem az éremért úszott, hanem az időért, meg szerette volna dönteni saját világcsúcsát. Talán ezért is lehetett némi csalódottságot látni az arcán.

Amikor később az újságírók arról kérdezték, milyen érzés úgy úszni, hogy az ellenfeleinek sansza nincsen, Milák bemutatta, milyen is egy igazi sportember hozzáállása. Az Origo beszámolójából kiderül, hogy a külföldi riporter kérdésére azt válaszolta, 

„ha én tiszteletet tudok adni a versenytársaimnak, akkor legalább kaphatnának ők is egy méltóságteljesebb kérdést annál, hogy milyen érzés, hogy esélyetek sem volt rá? Milyen érzés csak a második helyért úszni? Engem kicsit bosszant, hogy az ellenfeleimnek nem lehet feltenni egy méltóságteljes kérdést”.

Az ellenfelek tiszteletét nem edzők oktatják, ennek belülről kell jönnie. És egy sportolót nem csak az tesz nagybetűs Bajnokká, hogy rengeteg edzést és felkészülést követően megnyeri a számát. A bajnokká váláshoz elengedhetetlen, hogy emberként viselkedjen a sportoló.

Milák, a példakép

Milák Kristóf nemcsak sportolóként, de emberként is ötcsillagos teljesítményt nyújtott. Az ifjú úszó példakép, ehhez kétség nem fér. Ezt bizonyítja az az eset is, amelyről Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó számolt be hivatalos Facebook-oldalán. Arról ír, hogy a döntőt követően Milák nem ünnepeltette magát, ehelyett odament Hosszú Katinkához, és egy védő, bátorító ölelést adott neki. Nagy szerint ez az eset remekül példázza, hogy mi a különbség emberség és sajnálat között.

A címvédő Hosszú Katinka a 200 méteres női vegyesúszás döntőjében a hetedik helyen végzett.

Milák Kristófnak még hátra van a 100 méteres pillangóúszás, amelyben szintén a döntőig szeretne menetelni, és ott jó eredményt elérni.

Rácsai Ákos

Megvan a harmadik érem – Milák Kristóf olimpiai bajnok

Milák olimpiai csúcs közelben, Kenderesi ötödik helyen ment tovább, Hosszú éppen döntős

Pontot szereztek a magyar úszók Tokióban

Kiemelt képünkön Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás előfutama után a 2021-es tokiói nyári olimpián 2021. július 26-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Iratkozzon fel hírlevelünkre