Pontot szereztek a magyar úszók Tokióban

A Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor összeállítású férfi 4x100 méteres gyorsváltó a pontszerző ötödik helyen végzett a tokiói olimpia úszóversenyeinek hétfői napján.

A magyar négyes ugyanabban az összeállításban és sorrendben várta a finálét, mint a vasárnapi előfutamot, azaz a 200 méter pillangó világbajnoka, Milák kezdett, s bár javított előző napi idején, így is 48 másodperc felett maradt, és hetedikként indította Szabó Szebasztiánt. A 25 éves győri úszó a helyezésen nem tudott javítani, viszont felzárkózott az előtte lévő stafétákra, ezáltal kedvezőbb helyzetbe hozta a magyar négyes két legjobbját, Bohus Richárdot és Németh Nándort. Ők parádés úszással az ötödik helyre hozták be a váltót, amely 3:11.06 perccel országos csúcsot úszott.

A 2017-es, budapesti világbajnokságon felállított régi rekordon közel egy másodpercet, konkrétan 93 századot faragott a négyes, amelyből Németh és Bohus a négy évvel ezelőtti vb-bronznak is részese volt. A mostani ötödik hely értékét tovább növeli, hogy az olimpiák történetében a férfi 4×100 méteres gyorsváltóban a magyar csapat először szerepelt a döntőben.

„Most jobban és könnyebben ment az úszás. Nem vagyok gyorsúszó, de a váltó miatt örülnék, ha jobban menne a 100 gyors” – mondta Milák, aki toronymagas esélyesként a délutáni programban megkezdi szereplését kedvenc számában, 200 méter pillangón. „Amikor fontos, mindig sikerül jól úsznom. Tegnap megijedtem, mert túlpörögtem a versenyt, ma arra kellett koncentrálnom, hogy hideg fejjel menjek neki” – jelentette ki Szabó Szebasztián, aki Milákkal együtt kiemelte Bohus szerepét csapatkapitányként, s elmondásuk szerint a BVSC 28 éves úszója a kvartett szíve.

„Előző nap mindenki görcsös és feszült volt, ki kellett robbantani mindenkit ebből az állapotból. Én nagyon pörögtem a verseny előtt” – mesélte Bohus.

Németh úgy fogalmazott, érzésre még jobb időt gondolt, de abban mind a négyen egyetértettek, hogy ez hatalmas országos csúcs, amellyel csakis elégedettek lehetnek, így nincs is bennük hiányérzet.

(MTI)

Siklósi Gergely döntős a tokiói olimpián

 

Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok!

Kiemelt képünkön Milák Kristóf rajtol a férfi 4×100 méteres gyorsúszás döntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 26-án. A Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor összeállítású gyorsváltó a pontszerző ötödik helyen végzett. MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre