Potápi: A fiatalság ma már egységes magyar nemzetben gondolkodik

Több mint 112 ezer külhoni és anyaországi fiatal vett részt idén a nemzetpolitikai államtitkársága által meghirdetett Határtalanul online középiskolai vetélkedősorozaton - mondta a megmérettetés szerdai virtuális döntőjének megnyitóján a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára.

Potápi Árpád János közölte: 22 csapat jutott be a döntőbe, 11 a határon túlról, 11 Magyarországról. Kiemelte: öröm látni, hogy a fiatalság ma már egységes magyar nemzetben gondolkodik. Az elődöntők és középdöntők során a fiatalok bizonyították, hogy nagyon sokat tudnak a magyarságról, a magyar kultúráról és hagyományokról – mondta az államtitkár. Az MTI-nek Potápi Árpád János óriási nemzetpolitikai eredménynek nevezte, hogy a vetélkedősorozat révén a Kárpát-medencei fiatalok a koronavírus-járvány idején is együtt lehettek virtuálisan.

Hozzátette:

a rengeteg résztvevő igazolja, hogy az új generációban is van igény a Kárpát-medencei magyar kultúra, történelem és néprajz megismerésére, a hagyományok továbbörökítésére.

2021-ben, a nemzeti újrakezdés évében a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának kiemelt célja, hogy „még nagyobb hangsúlyt fektessen a gyerekekre és a fiatalokra”, a Határtalanul program és az annak keretében megvalósuló középiskolai vetélkedő ennek kiváló eszköze – mondta Potápi Árpád János.

A nemzetpolitikai államtitkárság által szeptemberben indított online középiskolai vetélkedősorozatban a résztvevők történelmi, irodalmi, földrajzi és néprajzi feladatokban tették próbára tudásukat, amelynek az volt a célja, hogy közelebbről megismerjék a Kárpát-medence magyarlakta területeit, azok hagyományait és kultúráját.

A szerdai döntőbe jutott osztályok három fordulóban mérik össze tudásukat, és a zsűri elbírálja a korábban beküldött filmjeiket is. Ezeknél elsősorban a kreativitást értékelik, valamint azt, hogy mennyire tudják átadni az összetartozás érzését. A legjobban szereplő osztály egymillió forint pénzjutalmat kap, de a fődíjon kívül több mint ezer díjat és ajándékot oszt ki az államtitkárság a legügyesebb versenyzők között, és a felkészítő tanárokat is díjazzák.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a külhoni magyar szervezetek rendezvényeit és programjait támogató Nemzeti újrakezdés program új pályázati felhívásáról a Bárkert Bistróban 2021. június 28-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre