Az állatok fontosabbak

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke méltatlannak, diszkriminatívnak és cinikusnak tartja, hogy az Európai Bizottság (EB) igent mond az állatok jogaira, de megtagadja a jogalkotást az őshonos nemzeti kisebbségek ügyében.

Vincze Loránt európai parlamenti képviselő, a FUEN elnöke állásfoglalását szerdán közölte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hírlevele.

Az RMDSZ jelöltjeként megválasztott EP-képviselő az európai polgári kezdeményezések jelentéstevőjeként üdvözölte, hogy az EB végre kedvezően döntött egy polgároktól érkező javaslatról.

Az EB ugyanis szerdán bejelentette, hogy 2023-ig jogszabályt javasol a tenyészállatok ketrecben tartásának fokozatos megszüntetéséről, majd betiltásáról. Az End the Cage Age című kezdeményezés, amelynek aláírásgyűjtése 2018 szeptemberében kezdődött, a hatodik sikeres polgári kezdeményezés volt és az első, amelynek esetében az EB jogalkotást indít.

Elkeserítőnek tartom ugyanakkor, hogy a bizottság jogalkotást indít az állatok jogainak védelmében, de a Minority SafePack kezdeményezés esetében ezt megtagadta. A bizottság két döntését egymás mellé helyezve minden jó szándékú ember számára adott a következtetés: a bizottság igent mond az állatok jogaira és nemet a kisebbségi jogokra.

A bizottság mai döntése alapján az őshonos nemzeti közösségek ügyében született határozat nem csupán jogilag és szakmailag hibás, de méltatlan, diszkriminatív és rendkívül cinikus is – idézte Vincze Loránt állásfoglalását az RMDSZ hírlevele.

Az RMDSZ kezdeményezésére és a FUEN koordinálásával indított Minority SafePack kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés ötvenmillió, kisebbségben élő uniós polgár jogairól szól, de az EB azt nem tartotta eléggé fontos ügynek.

Vincze Loránt emlékeztetett: miután az Európai Bizottság idén januárban úgy döntött, hogy nem kezdeményez jogalkotást a Minority SafePack javaslatai alapján, a kezdeményezők az Európai Unió Törvényszékéhez fordultak, a bizottsági döntés semmissé nyilvánítását kérve.

Az EB asztalára hamarosan újabb kisebbségi témájú kezdeményezés kerülhet, hiszen az aláírások hitelesítését követően a nemzeti régiók támogatásáért indított kezdeményezéssel is foglalkozniuk kell.

Megszólalt a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja is

Az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményükben elképesztőnek nevezték, hogy az Európai Bizottság még a háziállatok jólétét is a több tíz millió őshonos kisebbségi létben élő uniós állampolgár érdeke elé helyezi.

Ameddig a közel 1,2 millió személy által aláírt Minority SafePack polgári kezdeményezés esetében a cselekvést kerek perec elutasította az Európai Bizottság, addig a „Vessünk véget a ketrecek korszakának” elnevezést viselő kezdeményezés esetében jogalkotást indít a zöld lobbi nyomására

– olvasható a közleményben.

„A Minority SafePack elutasítása miatt az európai polgárok bizalma az Európai Unió intézményrendszerében még inkább gyengült. Az őshonos nemzeti kisebbségek önhibájukon kívül szenvednek hátrányt Európa-szerte, csak azért, mert kultúrájukat, nyelvüket tekintve nem tartoznak a többségi társadalomhoz” – írták a képviselők.

A képviselők szerint „a bizottság nem tart arra igényt, hogy közelebb kerüljön a nemzeti kisebbségekhez tartozó uniós polgárokhoz, annak ellenére, hogy az őshonos nemzeti kisebbségi közösségek jogai ugyanolyan részét képezik az uniós értékrendszernek, mint más, védelemre és fokozott odafigyelésre szoruló közösségek.”

„A mai bejelentést követően ismételten felszólítjuk a bizottságot, értékelje át döntését a Minority SafePack kezdeményezéssel kapcsolatban, és tegyen javaslatot a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak védelmében” – húzták alá.

 

(MTI)

„A székely petíció győzelme Magyarország sikertörténete is” – Pesty László a nemzeti kisebbségekért indított aláírásgyűjtésről

 

A székelyek a Minority SafePack újbóli napirendre tűzését kérik Brüsszeltől

 

„Hiszem, hogy a 21. századi székely történelem emlékezni fog erre a napra”

 

Vincze Loránt, az európai őshonos nemzeti kisebbségek ernyőszervezetének, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke nyilatkozik az őshonos kisebbségeknek európai szintű védelmet szorgalmazó európai polgári kezdeményezés, a Minority SafePack Magyarországon összegyűjtött aláírásainak leadása után a Nemzeti Választási Iroda székházában Budapesten 2018. április 20-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre!