„Hiszem, hogy a 21. századi székely történelem emlékezni fog erre a napra”

Minél több támogatót kell meggyőznünk annak érdekében, hogy ne történhessen meg a székely kezdeményezéssel az, amit a Minority SafePack ügyében megtettek, nevezetesen, hogy az Európai Bizottság eltörölte a föld színéről – nyilatkozta lapunknak az Írdalá.hu kampány vezetője, Pesty László. A székelyek által indított aláírásgyűjtő kezdeményezés végső célja, hogy közvetlen támogatást kaphassanak Brüsszelből az őshonos, de a jelenlegi határvonalak miatt kisebbségben élő nemzetiségek. A múlt héten nagy erőkkel Brüsszelben is sikerült összegyűjteni a szükséges szignókat, de ez nem jelenti azt, hogy itt a pihenés ideje. Már csak azért sem, mert elindult a székelybrand-építő Csillagösvény kampánya is.

– Mi volt a legnagyobb kihívás a 15 hónapon át tartó kampányban?

– A legnagyobb kihívás neve Belgium… Számtalan emberi erőforrásra, időre, energiára és pénzre volt szükség ahhoz, hogy bevegyük ezt az országot. Éjjel-nappal tárgyaltunk. Mindenki lehetetlennek tartotta, hogy Belgium is meglesz. Azt mondták, ez egyenlő a lehetetlennel. Először nem is akartak elköteleződni a helyi politikusok és influencerek a kampányunk mellett. Napokon keresztül győzködtük őket.

– Miért épp Brüsszel „várát” volt olyan nehéz bevenni?

– Hihetetlenül alulmotiváltak az ott élők. Jólétben élnek, nincsenek komoly problémáik. Például egy katalánnak, akinek 9 politikai vezetője börtönben ül, már van motivációja arra, hogy változtasson. Vagy egy balti orosznak, akinek még állampolgársága sincs. Belgiumban végül a flamand közösséggel sikerült szoros kapcsolatba kerülnünk, és rengeteget segítettek. Ám valójában az utolsó egy hétben egész Európa Belgiumot „lőtte”. A balti oroszok hoztak egy harmincezer fős Belgiumban élő orosz közösséget, a katalán vezetők biztatták az ott tartózkodó katalánokat, egy Costa Rica-i zsidó ismerősünk pedig felspanolt egy brüsszeli online zsidó közösséget. És ami különösen szép:

a belgiumi muszlimokat az ottani zsidók kérték meg, hogy álljanak bele az ügybe.

Szakszervezetünk, az Egyenlő.hu nevű keresztényszociális magyar szakszervezet a szakszervezeti vonalait izzította, Kulcsár-Terza József székely származású bukaresti parlamenti képviselő az egyházi kapcsolatait dobta be a közösbe. Nem mindennapi összefogásnak lehettünk tanúi.

– Milyen érzés volt, amikor Belgiumban is meglett a száz százalék?

– Fantasztikus. Egy tizenöt hónapos folyamat végén, az utolsó napon, 12:05 perckor gyűlt össze az előírt aláírásmennyiség. Kiszámoltuk rendesen… Most, tizenöt hónapnyi harc után egy furcsa üresség van bennem. Ezt megelőzően életem leghosszabb kampánya 2006-ban zajlott, amikor Tarlós István először indult Budapest főpolgármesteri székéért, és én voltam a kampányfőnöke. Az a kampány öt hónapon át tartott, amit akkor hihetetlenül hosszúnak és fárasztónak éreztem. Most pláne fáradtak vagyunk, de nagyon boldogok.

Hiszem, hogy a 21. századi székely történelem emlékezni fog erre a napra.

A határtalan öröm pillanata (Fotó: Írdalá.hu Facebook-oldala)

– Mi volt a sikeretek titka?

– A hozzáértés. Olyan emberek dolgoznak a Gerilla.hu műhelyben, akik ezt az online világot csukott szemmel vagy álmukból felébresztve is tudják kezelni.

– Mit jelent ez a győzelem a kisebbségeknek Európa-szerte?

– A kampány utolsó napján mindenki hihetetlenül boldog volt Rigától Bilbaóig és Dublintól Gyergyószentmiklósig. Óriási hálózatot építettünk ki. Ennek a hatalmas kapcsolatrendszernek félmilliónál is több tagja van.

– Mi a következő lépés?

– Lobbiznunk kell. Egy másfél éves folyamatnak nézünk elébe. Elő kell készíteni mindent akkorra, amikor Brüsszelben majd érdemben foglalkoznak a petíciónkkal. Minél több támogatót kell meggyőznünk annak érdekében, hogy ne történhessen meg a székely kezdeményezéssel az, amit a szintén nemzeti kisebbségek érdekiért harcoló Minority SafePack kezdeményezésével megtettek, nevezetesen, hogy az Európai Bizottság eltörölte a föld színéről. Minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy ez ne történhessen meg velünk.

– Mikor várható kézzelfogható változás a kisebbségek ügyében Európában?

– Mi arra gyűjtöttük az aláírásokat, hogy Brüsszel érdemben foglalkozzon az őshonos nemzeti kisebbségekkel. A törvényben csak az áll, hogy amennyiben sikeres az aláírásgyűjtés, Brüsszel „majd egyszer” foglalkozik velük. Sajnos ez a győzelem tehát nem jelent automatikus törvénymódosítást. A Minority SafePack két évig várta, mire terítékre került az ügyük. Az Európai Parlamenten át is ment, de az Európai Bizottság megsemmisítette.

– Lehetséges, hogy a székely kezdeményezésnek is ilyen szomorú vége lesz egy ilyen sikertörténet után?

– Mindent meg fogunk tenni, hogy ne tehessék meg vele, minden erőnkkel ezen dolgozunk már kilenc hónapja.

– Korábban említetted, hogy ha ennek a kampánynak vége, belevágtok a székelybrand-építésbe. El is indult?

– Abban a pillanatban, amikor az Írdalá.hu és a Signiteurope.com befejezte tevékenységét. Május 7-én éjfélkor, már a következő másodpercben útjára indult a Csillagösvény projekt, ami a székelybrandet fogja felépíteni Európában.

Miért éreztétek ennek szükségét?

– Azt tapasztaltuk a tizenöt hónap leforgása alatt, hogy akármerre jártunk Európában, szinte sehol nem tudták, kik a székelyek. Egyszerűen azt éreztük, hogy ez így nem mehet tovább, a székelyeket egész Európának ismernie kell. Ez lesz a következő tíz év projektje.

Izsák Balázs: Székelyföldért megmozgattuk Európát!

Létharc zajlik, háborúban állunk

Erdély tulajdonképpen egy Tündérkert – interjú Makkay Józseffel

(Kiemelt képünkön: Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke beszélget a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés támogatásáról szóló sajtótájékoztató előtt Ópusztaszeren 2020. augusztus 18-án. Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Iratkozzon fel hírlevelünkre