„A székely petíció győzelme Magyarország sikertörténete is” – Pesty László a nemzeti kisebbségekért indított aláírásgyűjtésről

Most már biztos: sikeres a Székely Nemzeti Tanács által indított, e hét vasárnap éjfélkor záródó Írdalá.hu kampány, melynek célja, hogy közvetlen támogatást kaphassanak Brüsszelből az őshonos, de a jelenlegi határvonalak miatt kisebbségben élő nemzetiségek. A hétvégén sikerült összegyűjteni a minimális számú aláírást Spanyolországnak köszönhetően, de bónuszként hétfőre virradóra Szlovéniában is elérték a szükséges mennyiséget. A kampánystáb pénteken este 20:00 órakor az Írdalá.hu Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján egy bárki számára elérhető élő online koncerttel szeretné megünnepelni, hogy a székely-ügy összekovácsolta a magyarokat.

Több mint 8 éves jogintézmény az Európai Unióban a polgári kezdeményezés. Ez idő alatt 76 projektet indítottak az EU-ban, és ebből csupán 6 – köztük az Írdalá.hu kampány – érte el a teljesítéshez szükséges egymillió aláírást 7 országban. A siker ennek fényében különösen kiemelkedő.

A kezdeményezés kampányfőnöke, a Gerilla.hu alapítója szerint a siker titka nem a közösségi média adta lehetőségekben rejlik. – Sokan azt hiszik, hogy mindez a social media diadala, de ez hatalmas tévedés! Ez a fundraising, vagyis a civil célokra történő pénzgyűjtés diadala. Anélkül ugyanis semmit nem értünk volna el – mondta el lapunknak Pesty László. – Egy évvel ezelőtt egy fillérünk sem volt erre a projektre. Kezdetben a saját pénzemet tettem bele, és a barátaimtól kértem kölcsön, majd elmentem olyanokhoz, akikről tudtam, hogy szimpatikus nekik a kezdeményezésünk.

Előfordult, hogy 17 millió forinttal tartoztam, de mindent visszafizettünk, és mindig összekalapoztuk a szükséges kiadások költségeit

– tette hozzá. Elmondta azt is, hogy kezdetben nem mindenki akarta támogatni a kampányt, de amikor felmutathatták az első eredményeket, megindult a támogatás. – Nehéz dolgunk volt, hisz a koronavírus-járvány miatt nem folytathattunk hagyományos kampányt, nem szervezhettünk jótékonysági rendezvényeket, nem küldhettük ki aktivisták egész hadát az utcára, hogy személyesen megszólítsák az embereket.

Augusztusban aztán mellénk állt a Magyar Kormány és a teljes diplomáciai kar, és a kabinet jelentős anyagi támogatást bocsátott a rendelkezésünkre.

Valójában akkor nyílt ki az ég. Akkor derült ki, hogy a 7 országot is meg tudjuk csinálni. Varga Judit, Novák Katalin, Kásler Miklós, Kocsis Máté, Gulyás Gergely és még sokan mások már februárban, a kezdet kezdetén mellénk álltak. A kormány legmerészebb, legbátrabb politikusai elsőként írták alá, és hirdették a kampányt saját közösségimédia-felületeiken – emlékezett vissza a kezdetekre. – Harminc éven keresztül sokan hitték azt, hogy a határon túli magyarokkal, jelesül velünk, székelyekkel való foglalkozás egy jobboldali toposz. De kiderült, hogy nem, hisz több baloldali politikus, például Karácsony Gergely is mellénk állt. Az, hogy sikerült a székely-ügy kapcsán politikai konszenzust teremteni, nagymértékben hozzájárult a sikerhez – jelentette ki Pesty László, aki szerint az is kellett a győzelemhez, hogy ahová tudtak, személyesen is látogattak el.

– Felültünk a repülőre, elutaztunk Katalóniába és Baszkföldre a közvetlen kollégáimmal. Odaültem a katalán és a baszk influenszerek, politikusok elé, mélyen belenéztem a szemükbe, megszorítottam a kezüket, és azt mondtam neki: „Most márpedig segíteni fogtok!”. Ez az, amit nem lehet megtenni online. Oda kell menni minden helyszínre, bele kell nézni egymás szemébe.

Érezniük kell, hogy tisztességesek vagyunk, és nem azért mentünk oda, hogy becsapjuk őket vagy pénzt keressünk.

Hát így lett meg Spanyolország szombaton, és így lett meg Szlovénia Veres Hilda operatív igazgatónak és influenszer-kapcsolatainak köszönhetően hétfőre virradó éjszaka. Ha a Jóisten megsegít, öt nap múlva talán így lesz meg a sok ezer aláírás Lettországban is – fejezte ki reményét Pesty László.

Mint mondta, ennek a sikernek van egy harmadik pillére is. – Félig székely vagyok, csíki, az édesanyám ’44-ben menekült el az orosz-román front elől. Most 90 éves. Nincs nap, hogy ne mondaná el: nem is tudja, hogy miért nem ment haza, és hogyan ragadhatott Budapesten. Máig ott van otthon. Édesapám egy budapesti, középosztálybeli, keresztény értelmiségi férfi. Nagyon szereti ő is a székelyeket, de egy teljesen más szociokulturális háttérrel rendelkezik. Számomra a székely származásom mindig sokkal fontosabb volt mindennél.

A vér szava nagyon erős, annál erősebb motiváció nincs a világon.

És ezt látom a zsidó, cigány, örmény, lengyel barátaimon is – fejtette ki a kampányfőnök.
Még 5 nap áll rendelkezésre a február 7-i határidőig. – Eddig 1,3 millió aláírást gyűjtöttünk össze, 7 helyett 8 országban. De úgy gondoljuk: ha lúd, legyen kövér, ezért úgy döntöttünk, hogy elérjük az előírt aláírásmennyiséget egy 9. országban is. Ez nem más, mint Lettország, amire kiemelten figyelünk a hátralévő időben – árulta el a kampányfőnök. Aztán leteszik az aláírásokat az Unió asztalára.

– Brüsszel máig nem hajlandó foglalkozni az őshonos nemzeti kisebbségekkel, hiába írunk 2021-et.

Két hete a Minority SafePack-et megsemmisítette, ami szintén a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmét, az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségét szolgálta volna. Ezáltal mi, az Írdalá.hu kampány egyedül maradtunk az európai placcon. Már csak ezért is sikerre kell vinnünk, és minél nagyobb lobbierőt kell állítanunk a székely kezdeményezés mögé, hogy velünk ne történhessen meg ugyanaz, amit a Minority SafePack-kel képes volt megtenni Brüsszel – tette hozzá a kampányfőnök.

Pesty László lapunknak azt is elárulta: pénteken 20:00 órakor online koncerttel szeretnék megünnepelni ezt az évet, melyhez bárki csatlakozhat. – Szeretnénk megünnepelni, hogy a székely-ügy összekovácsolta a jobb- és a baloldalt, a politikusokat, a sportolókat és minden magyart, s hogy lett egy olyan ügy 30 év után, melyben nincs vita, veszekedés és árokásás, csak egyetértés.

Ez Magyarország sikertörténete is

– mutatott rá. Kitért arra is, hogy a munka folytatódik tovább, ugyanis egy 8-10 éves projektbe, egy úgynevezett national brandingbe (szabad fordításban: nemzeti márkaépítésbe) szeretnének belevágni a székelyekért, ugyanis alig hallottak róluk Európában, a világ más részein pedig még kevésbé, vagyis a cél, hogy a székelységet bevigyék először az európai köztudatba, majd megismertessék létezésüket az egész világgal.

A Gerilla.hu munkatársai mindenkit arra kérnek, hogy aki még nem tette meg, aláírásával támogathassa a kampányt, nézze meg annak platformjait, látogasson el az Írdalá.hu weboldalra, és „nyomja meg a honlapon a nagy sárga gombot”!

 

Saját biztosuk árulta el a nemzeti kisebbségeket – ez Vera Jourová igazi arca

(Kiemelt képünkön: Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke (b) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés támogatásáról szóló sajtótájékoztatón Ópusztaszeren 2020. augusztus 18-án. Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Iratkozzon fel hírlevelünkre