Varga Mihály adócsökkentéseket és adóegyszerűsítéseket jelentett be

Varga Mihály pénzügyminiszter

A pénzügyminiszter közösségi oldalán tett közzé egy videót, melyben bejelentette, a jövő évi adókönnyítésekről törvényjavaslatot nyújtanank be az Országgyűlés elé. Mindezzel a gazdaság újraindítását szeretnék segíteni az adópolitikán keresztül.

Korábban már beszélt arról a miniszter, hogy a gazdaság védelme érdekében célzott adócsökkentéseket is bevezethetnek. A Facebook-oldalán kedden közzétett videóban Varga Mihály a következő adócsökkentéseket és adóegyszerűsítéseket jelentette be:

  • A munkabérek adóterheinek csökkentése: 2022 júliustól a szociális hozzájárulási adó (közismert nevén szochó) mértéke 15%-ra mérséklődik, illetve emellett a szakképzési hozzájárulás – a jelenleg is élő kedvezmények fenntartása mellett – beépül az adóba. Mindezekkel a munkát terhelő adók mértéke így 2%-kal csökken, emellett tovább egyszerűsödik az adórendszer. Varga Mihály elmondta, évente 250 milliárd forint marad a vállalkozásoknál a módosítások következtében.
  • Könnyebb és olcsóbb lesz az átalányadózás: a miniszter szerint ez az adózási forma a jövőben az éves minimálbér tízszereséig, kiskereskedelemi tevékenység esetében ötvenszereséig választható. Az így adózó egyéni vállalkozóknak az éves minimálbér feléig nem kell személyi jövedelemadót fizetni. Továbbá a családi adókedvezmény lehetőségével is élhetnek az egyéni vállalkozók. Ezen intézkedés 70 ezer vállalkozónak jelenthet könnyebbséget a pénzügyminiszter állítása szerint.
  • A gazdaság újraindításában aktívan részt vevő piaci szereplők segítése: jövő évtől a kockázati tőkealap-kezelőknek és a tőzsdéknek nem kell különadót fizetniük. 
  • A rezsicsökkentés megőrzése: Az energiaellátók a veszteségüket a következő öt adóévben levonhatják az adózás előtti eredményükből. 
  • Kriptodevizákra vonatkozó adóterhek csökkentése: Varga Mihály elmondta, jelentős lépést terveznek tenni a kriptodevizákból származó jövedelmek kifehérítése felé. Eddig a digitális kriptovalukták adóterhe 30,5% volt, amely a miniszter állítása szerint 15%-ra csökkenhet az elkövetkezendő időben. Mindez több milliárd forint plusz bevételt hozhat a költségvetésnek. A digitális valuták eddig nem estek külön szabályozás alá, hanem egyéb jövedelemnek számítottak, súlyos adóterhekkel. Ez sok befektető nagyon magasnak tartotta, ezért gyakran inkább az adóelkerülést választották. A törvényjavaslattal azonban megszülethet az a szabályozás, amelyre nagyon sokan már régóta vártak.

A hamarosan az Országgyűlés elé kerülő adókönnyítő törvényjavaslat a családokat és a vállalkozásokat támogató gazdaságpolitika szellemében született meg. Amennyiben a képviselők elfogadják a javaslatot, úgy az összes piaci szereplő zsebében több pénz maradhat, ideértve a dolgozó állampolgárokat, a vállalkozókat és a befektetőket is. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a gazdaság sikeresen, a lehető legkevesebb veszteséggel induljon újra, és érje el a koronavírus okozta válság előtti szintet.

A jövőben pénz helyett bitcoinnal fogunk fizetni a zöldségesnél?

Varga Mihály szerint célzott adócsökkentést is bevethetnek a gazdaság fenntartásához

Kiemelt képünkön Varga Mihály pénzügyminiszter. Forrás: Facebook/Varga Mihály