Potápi: Támogatás Kárpát-medencei rendezvényekre

A Nemzeti újrakezdés program részeként megjelent a külhoni magyar szervezetek rendezvényeit és programjait támogató pályázati kiírás - jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón.

Potápi Árpád János közölte: a hatékony járványkezelésnek köszönhetően lehetővé vált, hogy az áprilisban meghirdetett intézményfejlesztési és eszközbeszerzési támogatás után, immár a Kárpát-medence és a diaszpóra magyar szervezeteinek rendezvényeit és programjait is támogassák.

Tájékoztatása szerint a keretösszeg 500 millió forint, a pályázók 300 ezer és egymillió forint közötti támogatást nyerhetnek.

A pályázat benyújtására hétfőtől július 30-ig elektronikus formában van lehetőség a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer online felületén, vagy a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapjáról.

Potápi Árpád János a további részletekről elmondta: a kiírásban hat alprogram szerepel; az első öt a Kárpát-medencei magyar szervezeteknek szól, a hatodik pedig a diaszpóra-szervezeteknek. Utóbbi esetben egy szervezet több pályázatot is beadhat, míg a Kárpát-medencei pályázók szervezetenként csak egyet – tette hozzá, majd arra is felhívta a figyelmet, hogy mindenhol a hatályos járványügyi szabályokat kell betartani a programok megvalósítása során.

Közlése szerint az olyan nagyobb, kiemelt rendezvények támogatása, mint a Kolozsvári Magyar Napoké, egyedi keretből történik. Utalt arra is, hogy a testvértelepülések támogatása nem ebből a keretből történik, számukra – mint fogalmazott – következő lehetőséget próbálunk teremteni.

A kormánypárti politikus beszámolt arról is, hogy a korábban intézményfejlesztésre és eszközbeszerzésre szóló kiírásra mintegy 3200 pályázat érkezett, ezek feldolgozása megtörtént, a döntéshozatal várhatóan július közepén lesz.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a külhoni magyar szervezetek rendezvényeit és programjait támogató Nemzeti újrakezdés program új pályázati felhívásáról a Bárkert Bistróban 2021. június 28-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre