Joe Biden szerint az anyák „szülő emberek”

A gendersemleges szóhasználat jegyében Joe Biden amerikai elnök költségvetési javaslatában, az anyákat „szülő emberek” nevezi.

200 millió dollárt különítettek el az anyák egészségügyi ellátására Joe Biden 6 trillió dolláros költségvetési javaslatában, számolt be a V4NA.

A tervezet szerint ezt az összeget az anyák halálozási mutatóinak csökkentésére fordítják. Ennek részeként minden gyermekorvosi rendelőben el lesz egy, a gyermekek fejlődését szemmel tartó szakember.

A intézkedésekre azért van szükség, mert a fejlett országok közül az Egyesült Államokban a legmagasabb az anyák halálozási aránya. Valamint az országon belül is magasabb a feketék, az indiánok, és más színes bőrűek halálozási rátája a felmérések szerint.

Nincsenek anyák, csak „szülő emberek”

A nem bináris egyének, akik nem tartják nőnek magukat, de attól még szülhetnek vagy szülni akarnak is használhatják magukra e kifejezést, anélkül, hogy a kevésbé progresszív, szexista „anya” szót használnák. A költségvetés tervezet szerint, ezentúl nekik is egyértelműen járni fog a jogszabályban foglalt támogatás.

Korábban Cori Bush demokrata képviselő asszony is „szülő embereknek” hívta egy beszédében az anyákat, amit azzal magyarázott, hogy a kisebbségi nők gyermekvállalását támogatja ezzel. Akkor a konzervatívok rámutattak arra, hogy ez a kifejezés hátrányosan érinti az anyákat, mert a gyermek születésére, és felnevelésére nem egy monumentális folyamatként, hanem egy biológiai funkcióként tekint.

A nemi alapú kifejezések kiküszöbölésére törekvők álláspontja szerint viszont az “anya” kifejezést már túlságosan is összekapcsolták a női nemmel,

annak ellenére, hogy a Nemzeti Abortuszjogi Akció Liga állítása szerint

nem csak a cisznemű nők magukat nőként azonosító nők eshetnek teherbe.

Ez az első alkalom, hogy a kifejezés egy szövetségi szintű dokumentumba került be. A költségvetés nyelvezete azonban nem mindig következetes. Egy másik szakaszban, mely a fizetett szabadságra vonatkozik, az „anyák munkahelyének a megtartását” írják le, írja a Washington Free Beacon.

A dokumentum más újdonságokat is tartalmaz, Biden költségvetése 1977 óta az első, amely nem hivatkozik a Hyde-féle törvénymódosításra, ami megakadályozza, hogy az abortuszt és az azzal kapcsolatos szolgáltatásokat, ingyenesen lehessen idénybe venni. Ez abból fakad, hogy rengeteg abortuszt támogató jogvédő szervezet gyakorol nyomást az elmúlt időszakban a Biden kormányra.

(V4NA)

Kiemelt képünk forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre