2015 óta ez volt a legnagyobb mészárlás Burkina Fasóban

iszlamisták terrorizmus afrika burkina faso

Legkevesebb 138 halálos áldozata van a szombatra virradóra történt vérengzésnek Burkina Fasóban - közölték nigeri illetékesek.

A korábbi hírek „száznál több” civil áldozatról szóltak. A helyi hatóságok csak a hozzávetőleges számot tudták megmondani. A nigeri illetékesek az AFP hírügynökségnek nyilatkozva azt mondták, hogy a támadás óta többen belehaltak sebesüléseikbe, és újabb holttesteket találtak a vérengzés helyszínén, így 138-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Van köztük legalább hét gyerek.

A dzsihadista felkelés 2015-ös kezdete óta nem volt ekkora vérfürdő az országban.

Az eset a Nigériával határos északi Yagha tartomány Solhan nevű településen történt. A támadás eredetileg egy paramilitáris egység ellen irányult, de utána civil házakba is betörtek a fegyveresek, házakat gyújtottak fel, és a piacot is lángba borították.

A mészárlás áldozatai emlékére háromnapos gyászt rendeltek el az országban. Egyelőre senki sem jelentkezett elkövetőként.

Solhan több hasonló támadás célpontja volt az elmúlt időszakban. Chériff Sy védelmi miniszter május közepén biztosította a környék lakóit, hogy a katonai műveleteknek köszönhetően az élet visszatérhet a normális kerékvágásba a térségben.

A solhani mészárlást péntek este egy másik támadás előzte meg. A szintén a régióban található Tadaryatban legalább 14 emberrel végeztek.

A Száhel-övezetben az év eleje óta jelentősen megnőtt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz vagy Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető dzsihadista csoportok támadásainak száma, annak ellenére, hogy több mint ötezer francia katona tartózkodik a térségben. Különösen Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban fokozódott az erőszak, amelynek legfőbb elszenvedői civilek.

A Burkina Fasó-i hadsereg május 5-én katonai műveletbe kezdett az északi és a száheli térségben, de egyelőre nem sikerült megfékezni az erőszakot, amelyben több mint 1400-an vesztették életüket, és legalább egymillióan váltak földönfutóvá az elmúlt években. Eközben mintegy 20 ezren érkeztek Maliból az országba a dzsihadisták elől menekülve.

A Burkina Fasó-i keresztényekről bővebben itt olvashatnak.

MTI

Újraszervezi magát az Iszlám Állam a közép-afrikai keresztény országokban

Holtan találták az eltűnt burkinai papot

Több mint félszáz keresztényt mészároltak le Burkina Fasoban

Kiemelt képünk forrása a Linga.org.

Iratkozzon fel hírlevelünkre