Újraszervezi magát az Iszlám Állam a közép-afrikai keresztény országokban

Újraszervezi magát és erősödik az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet a közép-afrikai keresztény országokban, miután a dzsihadisták komoly veszteségeket szenvedtek el Irakban és Szíriában - írta összeállításában a Newsmax című konzervatív amerikai hírportál.

A lap több más forrást is idézett: köztük a The Wall Street Journal (WSJ) helyszíni tudósításokon alapuló tapasztalatait, a londoni King’s College terrorelhárítással foglalkozó szakemberének elemzéseit, vagy az amerikai konzervatív agytröszt, az American Enterprise Institute térséggel foglalkozó projektjét.

A Newsmax idézte a washingtoni Stratégiai Tanulmányok Afrika Központja adatait is. A kutatóintézet (ACSS) arról számolt be, hogy tavaly mintegy 43 százalékkal nőtt a szélsőséges iszlamisták által Afrikában elkövetett erőszakos cselekmények száma a 2019-es évhez képest, s az Iszlám Állam e támadásokkal erőt kíván sugározni önmagáról.

Az amerikai külügyminisztérium márciusban külföldi terrorszervezetnek minősítette az IÁ kongói és mozambiki ágát, kiemelve, hogy ezek jelentős biztonsági kockázatot jelentenek a térségben.

Márciusban Mozambikban több száz dzsihadista lerohanta, majd napokon keresztül ellenőrzése alatt tartotta az északi Palma kikötővárost, civilek tucatjait gyilkolva meg.

A Newsmax idézte Charlie Wintert, a londoni King’s College terrorelhárítási szakértőjét, aki hangsúlyozta: „működik egyfajta titkos kommunikáció a mozambiki hálózat és az IÁ globális mozgalma között”. Hozzátette: „mindkét fél nyilvánvalóan profitál a (terrorakciók) propagandaértékéből és felerősítéséből”.

Az Iszlám Állam korábban a muszlim többségű országokra összpontosította akcióit, napjainkban azonban egyre szorosabb kötelékeket alakít ki azokkal a dzsihadista szervezetekkel, amelyek olyan országokban működnek, ahol a muzulmánok magukat „jogfosztott kisebbségnek” érzik.

A WSJ szerint az IÁ részt vesz ezen csoportok finanszírozásában és kiképzésében, a napi működésükre azonban nincs befolyással.

Az American Enterprise Institute tavaly őszi jelentése szerint számos közép-afrikai országban működnek az al-Kaidával vagy az Iszlám Állammal kapcsolatban álló terrorszervezetek, például Maliban, Burkina Fasóban, Nigériában, Mozambikban és Szomáliában, de jelen vannak Kongóban, Kenyában, Csádban, Líbiában és Algériában is.

(MTI)

 

Kiemelt képünk forrása az Al-Hayat Media.

Iratkozzon fel hírlevelünkre