Létezik független média? Földi-Kovács Andrea és Rónai Egon vitáztak

Földi-Kovács Andrea, Séta az életért

Megvalósul-e a médiaegyensúly? Van cenzúra? Kacsoh Dániel, a Mandiner munkatársa interjúzott a Hír TV és az ATV népszerű műsorvezetőivel objektivitásról, a közösségi médiáról és a közelgő választási évről. Szemle.

Földi-Kovács Andrea – aki a Vasarnap.hu Abszolút című műsorának vezetője is – arra a kérdésre, hogy létezik-e független újságíró, vagy média, azt felelte: „a tapasztalat az, hogy elsősorban azok akarják elhitetni magukról, hogy függetlenek, akik a leginkább elkötelezettek; a független média mítoszát pedig éppen azok alakították ki, akik a leginkább érdekeltek a vélemények monopolizálásában.”

Rónai Egon ezzel ellentétben azonban úgy gondolja, létezhet olyan szerkesztőség, amely nem adja oda magát egy politikai pártnak, vagy gondolati iránynak és mindenfélét „beenged”.

„Aki viszont magát mindenkinél kiválóbbnak és magasabb rendűnek tartja ebben a szakmában, mondván, teljesen független, az nemcsak saját magát, de a közönségét is becsapja. Ellenzéki politikusok például a kormánypárti médiában dolgozókra a propagandista kifejezést használják”– árnyalja a képet Földi-Kovács, hozzátéve: „az, hogy Magyarországon a propagandistázás a baloldalon bukkant fel, nem meglepő, ennek gyökereit 
a kommunista párt környékén kell keresni.”

A HírTV műsorvezetője szerint a baloldali érvrendszer mentén az számít propagandistának, „aki nagyon idegesítő, mert igaza van.” 

Azt még Rónai is elismeri, hogy „a kormányzati média túlzottan egységes megítélése alakult ki az ellenzéki oldalon. Mindenre azt mondják: propaganda.” Azonban hozzáteszi, hogy ennek lehet némi alapja, „hiszen borzasztó nehéz szétszálazni a jobboldali nyilvánosságban a valódi újságírói teljesítményt attól, amikor központi direktíva alapján szajkóznak egy üzenetet.”

Médiaháború

„Onnan indultunk, ugye, hogy a sajtó balliberális műfaj, ők tudják ezt jól csinálni”– közölte Földi-Kovács Andrea. „A nemzeti-konzervatív újságírók is ellehetnek, de ahogy Medgyessy Péter 2002 után fogalmazott: ha a jobboldal akar tévét, vegyen magának. Számukra a jobboldaliak addig voltak újságírók, amíg kevesen voltak, nagyon szerény lehetőségekkel. Amint sikeresek lettek, saját hátországgal, rögtön propagandistává váltak.”

„A kétezres években kiépülő jobboldali sajtónak ugyanis nem igazán volt előélete, legfeljebb kísérletezés történt korábban”– egészítette ki Rónai.

A kérdést, miszerint létezik-e médiaegyensúly, Földi-Kovács rövidre zárta:

„Sosem lesz. Háborúban nincs egyensúly. Ez egy dinamikusan változó terület. Amikor kitört a média­háború, a nemzeti oldal elvesztette, aminek súlyos következményei lettek. Ezt az állapotot próbálták 2010 után visszabillenteni, emiatt van azóta is hisztéria, temetik a sajtó­szabadságot.”

A teljes írást ide kattintva olvashatják.

 

Kiemelt képünk forrása: HírTV

 

 

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre