Gergő és a tudományok

Karácsony Gergely „kereszténységébe” simán belefér az LMBTQ fertője

Néhány napig abban bízhattunk, hogy Karácsony ugyan az idegen nyelvekben nem teljesít túl jól, de legalább az anyanyelvével nincsenek gondjai. Gyorsan kiderült azonban, hogy helyesírása is valahol a Bangóné–Kunhalmi-vonalon helyezkedik el, és nem egyszerűen a j-t cseréli fel az ly-nal, hanem a t-t is a k-val. (ld. adjuntkus). Ezt a bakit persze gyorsan megmagyarázta gyermekkori diszlexiájával, ami csakugyan mentő körülmény, ha egy leendő miniszterelnöknél a hiányosság erény.

Aki arra számított, hogy a humán vonalon jelentkező gyengébb osztályzatait Gergő a természettudományokban kompenzálja, az valószínűleg nem emlékszik arra, hogy földrajzból is felsült Csepel téves topográfiai elhelyezésével. És ekkor robbant a bomba: a matematika teljesen fehér folt a számára. 99 százalékosnak fantáziálta ugyanis potenciális követői bázisát, ami elég furcsa egy tízmilliós országban, ahol a Fidesznek 2,5–3 millió szavazója van; ezek szerint őket is Karácsony képviseli. A Jakab-féle Krumplibbikkel való közös platform egyszerre idegenítette el a párt nemzeti radikális egykori támogatóit, de azokat is, akik egyéb üzenetek miatt tartottak az eredeti Jobbiktól. Nem gondolom, hogy ők együttesen nem tennének ki 1 százalékot. Ugyancsak valószerűtlen, hogy a Gyurcsány-érára ökölbe szorult kézzel emlékezők (bedőlt devizahitelesek, kilőtt szeműek és hozzátartozóik, szétvert tüntetők, határon túliak és rokonaik, korosodó asszonyok és antialkoholisták) mindösszesen nincsenek egyszázaléknyian.

Erre a kissé aránytalan népszerűségre azt az egyetlen magyarázatot találtam, hogy a szociológus diplomájával sikerült olyan felmérést készíttetnie, amelyen egyetlen kérdés szerepelt: „Szereted a karácsonyt?” És mivel erre 99 százalék igen érkezett, hát nagyvonalúan elkönyvelte magának.

Maradt-e vajon, amiben azért az ellenzéki összefogás erős? A biológia? Ugyan, hiszen az élet továbbadásának a lényegét, az ember és általában az emlősök szaporodásának mechanizmusát (nő+férfi) sem értik.

A fizika és a kémia világából a tömegvonzás számukra az Orbán-fóbiában és a gyűlöletben elmerült, az építkezés helyett a rombolásra szakosodott tömegek vonzását jelenti; az atom a bombát; a reakció pedig a jobboldali elhajlást.

Etikából nem tanulták meg, hogy nem erkölcsös hazudni, hittanból pedig azt az egyszerű tételt, hogy ellene mondunk a sátánnak. Az állampolgári ismeretekből ott véreznek el, hogy nem értve a magyar parlamentáris demokráciát, feles törvényekkel akarnak felülírni kétharmados jogszabályokat.

Sajnos azonban mindez, amit leírtam, karaktergyilkosságnak minősül. (Vajon akinek nincsen karaktere, azzal szemben elkövethető-e ez a vétség?)

A tapasztalatok ráadásul azt mutatják, hogy a baloldali választók valamiért vonzódnak a szerencsétlen, ostoba, vesztes típusba tartozó, alkalmatlan jelöltekhez. A pufajkás, részegen karambolozó Hornt épp úgy megsajnálták, mint a televíziós vitán agyagba döngölt, habogó Medgyessyt. Úgyhogy inkább nem is bántom Karácsonyt, elvégre szép magas, sovány fickó, sokkal különb a választóinál.

 

Ungváry Zsolt

Kiemelt kép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre