Magyarország a fészbukon lakik

Szidja a széles néptömeg, a politika, a közélet – és naggyá teszi.

Miért? A magyarázat valahogy paralel a fürdővárosi lakodalmas esztrádműsoréval: erre jön a nép, erre van igény. Egy fenét; mert amikor néhány falu összefogva igényes kultúrhetet rendezett, arra még többen áramlottak. Egy beteg bolhát nem lehetett leejteni.

Persze sokkal könnyebb – és olcsóbb! – posztolni, meg ismerősöket gyűjtögetni, mint valamit saját jogon híressé tenni. A miniszterelnök ott jelent be, az ellenzék ott ekézi a bejelentést, a lapok onnan várják az olvasót, a zsibárusok a zsibvevőt, a tévék…, nos, a tévéknek – annyi. Addig zsugázott a politika a frekvenciaosztogatással, a műsorkereskedők meg a csatornacsomagokkal, amíg minden látnivaló szépen felpattant a netre.

A fészbukon hirdetnek tüntetést és ellentüntetést, majálist, juniálist, zsákbanfutást, zászlóégetést meg rasszizmus elleni szaküzletfosztogatást. A fészbukon nyilvánul meg az újra kitörőfélben lévő hidegháború, meg a hazai melegháború.

Mark Zuckerberg pedig szép lassan azt csinál a világgal, amit akar. Semmivé teheti az amerikai elnököt, vagy egy miskolci biciklitolvajt – ahogy épp kedve tartja. Ő itt a Deep State, meg a High State, egyszemélyben. Miközben annyian és annyira utálják, mint tán még senkit a dinoszauruszok óta.

A lustaság, a mindenek feletti spórolási vágy, a türelmetlenség és a tehetségtelenség szülte ezt a hatalmi ágat, amelyen békésen himbálódzik a nagyvilág népe. Ugyan, ne mondja senki, hogy mindenhova csak a fészbukon át vezet az út. Rengeteg olyan oldal, esemény, történés, webshop, cég, formáció és program létezik, amelyre egyáltalán nem a fészbukprofiljukon keresztül kattintanak a jóemberek. Sőt! Többségüknek tán még fészbukja sincs. És akkor, itt vannak az oroszok…

Az oroszok, akik secc-perc alatt kipucolták a gyerekeknek címzett homoszex-propagandát, a gyerekek által is látható homoszexuális-vonulást és úgy általában mindent, ami egy egészséges többségi társadalom szépérzékét meghánytatja. Nos, az oroszok urak a saját szemétdombjukon és ezen a szemétdombon nem Mark Zuckerberg mondja meg, ki legyen a kakas.

A napokban várható annak az orosz törvénynek az elfogadása, amely arra kötelezi a gigantikus techcégeket, hogy ügyfélszolgálati irodát nyissanak Oroszországban – ha már kiviszik az állampolgárok pénzét és személyes adatait. Ennek az ügyfélszolgálati irodának pediglen az lesz a feladata, hogy összehangolja az orosz törvényhozás által előírt szabályokat a saját cégük működésével.

Különben, katt a netről lefele, a fészbuk és társai meg mehetnek elfele… Kína pedig már el is kezdte tanítani nekik a mórest.

A világ talán szép lassan kisétál Zuckerbergék zsebéből, a nyugat-európai ’68-as (de-)generáció nyugdíjba gazdagítja magát, és akkor el lehet kezdeni mindenkinek önerőből, hasznos, szép és jó dolgokkal elhíresülni.

A jó bornak ugyanis eddig sem kellett fészbuk. Akit, amit pedig eddig is csak a közösségi média tartott lélegeztetőgépen, azért eleve nem (lesz) kár.

 

Mészáros József

A szerző további írásait ide kattintva olvashatja.

 

Ezekre a szavakra ugranak a Facebook cenzorai

Elérkezett a techcégek diktatúrájának kora

Iratkozzon fel hírlevelünkre