Konferencia az egyházi karitatív tevékenységről

Nemzetközi tudományos konferenciát rendezett Esztergomban a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus titkársága és a Katolikus Karitász Szeretetből szolgálni - az egyház karitatív tevékenysége címmel.

A Karitatív Tanácsot alkotó hat nagy szervezet – amelyek közül öt egyházi – támogatására a kormány 650-650 millió forintot biztosított, valamint 200-200 millióval támogatott további néhány kisebb szervezetet – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke a konferencián.

Soltész Miklós a karitatív tevékenységről, valamint az egyházak és a kormány együttműködéséről tartott előadásában szólt arról, hogy a közös munka során megvalósult Székesfehérváron a Katolikus Karitász legnagyobb raktárbázisa, továbbá egy jelentős raktár jött létre Felsőzsolcán, megújult Pécsen az önkéntesek háza, és a Katolikus Karitász központi elhelyezést nyert Budapesten, a Bartók Béla úton.

Az államtitkár kiemelte, jó döntés volt 2010-ben a kötelező középiskolai önkéntesség bevezetése, mert a felnövekvő korosztály ezáltal megérezheti az önzetlenül végzett munka ízét, és a kezdeményezés lehetőséget nyújt utánpótlás toborzására a karitatív szervezeteknek.

A segítő szeretet mindig különösen jellemezte a kereszténységet – hangsúlyozta a konferencia résztvevőit online üdvözölve Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

Felidézte, az étkezés az első keresztények lakomái során a kölcsönös segítség, a szeretet kifejezése volt, majd az egyház már a római korban foglalkozott betegek, magukra hagyott emberek gondozásával.

„Amikor ma újra visszatérünk annak az erős tudatához, hogy a keresztény közösség egymást ismerő, egymással összetartó emberek testvéri közössége, akkor elevenítsük fel ezeket a tapasztalatokat, mert a mai egyház is erősebben aktivizálódik ezen a területen”

– mondta Erdő Péter.

A bíboros rámutatott, az Eucharisztikus Kongresszus alkalom és lehetőség, hogy „gyakoroljuk a segítő szeretetet, és ez erősítse közösségeink összetartását”.

Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke elmondta, a szervezet tevékenységét 16 egyházmegyei központ fogja össze, országszerte 800 plébániai csoportban közel tízezer ember végzi a rászorulók embertől emberig eljutó segítését.

A szervezők tájékoztatása szerint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítő programjaihoz kapcsolódó konferencia célja, hogy megmutassa a világegyház és azon belül a Magyar Katolikus Egyház humanitárius, egészségügyi és szociális tevékenységének jelentőségét, lehetőségeit és működési kereteit, valamint a szociális ellátórendszerben betöltött szerepét.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a Szent II. János Pál pápa születésének századik évfordulójához kapcsolódóan megrendezett rajzpályázat díjátadó ünnepségén a pátyi Szent II. János Pál Plébániatemplomban 2020. október 16-án. MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre