Támadás ért egy keresztény papot Jeruzsálemben

Örmény pap Jeruzsálem támadás

Az izraeli–palesztin konfliktus által okozott feszült helyzetben zsidó fiatalok egy csoportja éjszaka megtámadta és fizikailag bántalmazta a jeruzsálemi örmény pátriárkátus egyik lelkészét – jelentette az Armenpress.

A támadást követően a jeruzsálemi örmény patriarchátus közleményt adott ki, amelyben határozottan elítélik az Arbak Sarukhanyan tisztelendő atya elleni támadást. Arbak atya a sérülések miatt kórházba került, ahonnan azóta kiengedték, állapota stabilnak mondható – írja a Massispost örmény hírportál.

„A pátriárkátus hivatalos panaszt tett a rendőrségen, ezt követően a támadók közül három személyt letartóztattak. Követeljük, hogy a rendőrség folytasson tisztességes vizsgálatot, és az elkövetőket a törvénynek megfelelően büntessék meg, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő ehhez hasonló incidensek”

– mondta Koryun Baghdasarian atya, az örmény patriarchátus kancellárja.

Jeruzsálem még Izraelen belül is bonyolult területnek számít, számos vallási és etnikai csoport él együtt a több, mint 900 ezer lakosú városban. A zsidók és a muszlim vallású palesztinok mellett keresztények is lakják a várost, közöttük az örményekkel. A támadás Jeruzsálem keresztény negyedében történt, Arbak Sarukhanyan éppen a Szent Sír-bazilikába igyekezett a szolgálati helyére.

Izraelben hetek óta forró a helyzet, a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszevezet rakétákkal lövi a zsidó államot. Izrael erre ellenlépésekkel reagál, többek között célzott légicsapásokkal igyekszik semlegesíteni a palesztin fegyvereseket. A Hamász rakétáinak nagy részét még becsapódás előtt semlegesíti a Vaskupola névre keresztelt rakétaelhárító rendszer. A konfliktus kiindulópontja egyébként az volt, hogy több palesztin családot is kilakoltattak Jeruzsálem arab negyedéből. Ezt követően tüntetések kezdődtek szerte az országban. Zsidó és arab szélsőséges civilek csoportjai napi szinten keverednek konfliktusba a másik féllel. Feltehetőleg az örmény pap is egy ilyen csoportnak esett áldozatul.

Az izraeli–palesztin konfliktus hírei a Vasarnap.hu-n:

Azbej Tristan: Imádkozzunk a Szentföld békéjéért!

Újabb összecsapások zajlanak Jeruzsálemben az Al-Aksza mecsetnél

Kiemelt képünkön Arbak Sarukhanyan tisztelendő atya. Forrás: massispost.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre