Azbej Tristan: Imádkozzunk a Szentföld békéjéért!

Azbej Tristan

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár közösségi oldalán tette közzé azt a bejegyzést, melyben felhívta követői figyelmét a Szentföldön kialakult súlyos állapotokra. Mint ismert, az utóbbi napokban újra kiéleződött a konfliktus az izraeli kormányerők, és a Palesztin területeket ellenőrző Hamász között.

A politikus a Facebook oldalán közzétett bejegyzésében leírja, nagy aggodalommal figyeli a Szentföldről érkező híreket, ahol korábban négy éven keresztül élt családjával. Felidézi tapasztalatait, bemutatva mind az izraeliek, mind a palesztinok helyzetét, és kiemeli, emlékszik arra, hogy a megbékélés törékeny kísérletei idővel mindig vérontásba torkolltak. 

Azbej Tristan kiemeli, bejegyzését nem állásfoglalásnak szánja, mint írja:

„Ez a bejegyzés nem igazságosztás és nem állásfoglalás: annak világosnak kell lennie, hogy Magyarország mindig a békés egymás mellett élést, a konfliktusok erőszakmentes rendezését és a stabilitást támogatja.”

Ezt követően arról ír az államtitkár, aggódik az ott élő emberekért, barátokért, ismerősökért:

„Aggódom a Szentföld népeiért, zsidó emberekért, muzulmán és keresztény arab emberekért, különösen az ott élő barátokért, volt munkatársakért, mert túlnyomó többségükben jó szándékú és békeszerető embereket ismertem meg minden oldalon, minden közösségben.”

A bejegyzés végén Azbej Tristan megemlíti a Jeruzsálemet és Betlehemet elválasztó falat is, ahol egyszer Ferenc pápa látogatása után járt. A politikus szerint már a fal elnevezése is konfliktusos, mivel

„az egyik fél börtönfalként tekint rá, a másik pedig olyan falként, amelyik megóvja a gyilkos merényletektől. Kilátástalannak tűnik a hely és helyzet.”

Azbej Tristan egy felszólítással zárja a bejegyzését, mely az egyetlen cselekedet, amit innen, Magyarországról megtehetünk:

Imádkozzunk a Szentföld békéjéért!

Azbej Tristan hamburgert sütött kisfiával a mentősöknek

Képeken mutatja be a Hungary Helps a magyar segítséggel szülőföldjükre visszatérő keresztény közösségeket

Kiemelt képünkön Azbej Tristan és Ferenc pápa a Jeruzsálemet és Betlehemet elválasztó falnál. Forrás: Facebook/Azbej Tristan

Iratkozzon fel hírlevelünkre