Az olaszországi Lombardiában hamarosan az illegális migránsokat is beoltják

Több mint 100 ezren vannak – csak Lombardiában.

Az olaszországi Lombardia tartomány hétfőn bejelentette, hogy júniusban el akarja kezdeni a tartózkodási engedély nélküli migránsok koronavírus elleni beoltását – írja az MTI.

Hivatalos adatok hiányában az Il Giornale című jobboldali lap 700 ezerre tette a bármifajta személyi igazolvány, tartózkodási engedély, társadalom- és egészségügyi biztosítás nélküli, úgynevezett „láthatatlan” migránsok számát Olaszországban.

Azokról a szinte kizárólag az Európai Unión kívülről érkező bevándorlókról van szó, akik a hatóságok számára „ideiglenesen” tartózkodnak Olaszországban, valójában azonban évek óta az országban élnek. Állandó lakhelyük nincsen, alkalmi munkavégzésből tartják fent magukat.

A migránsok és szegények egészségügyi ellátására kijelölt állami intézetnek (INMP) lenne feladata a beoltásuk biztosítása, de az illegális bevándorlók ezidáig nem kaptak helyet a decembertől zajló oltási programban.

Korábban a L’Avvenire, az olasz püspöki kar lapja félmillióra becsülte az illegális bevándorlók számát, és további 200 ezerre azokét, akik kérelmezték a tartózkodási engedélyt, de még nem kapták meg. További 78 ezer a jelenleg migránstáborokban levők száma, akik szintén kimaradtak az oltási programból.

A tízmilliós Lombardia hétfőn bejelentette, hogy júniusban el akarja kezdeni a tartományban tartózkodó illegális migránsok beoltását. A tájékoztatás szerint azokat részesítik védőoltásban, akik már kérelmezték a tartózkodási engedélyt, de még nem kapták meg. Olaszország egyik leggazdagabb tartományában – 2019-es adat szerint – 112 ezer volt az illegális migránsok száma, és közülük a legtöbben, mintegy ötvenezren Milánóban éltek. A tartomány hatóságai szerint beoltásuk a közegészséget szolgálja.

Hasonlóképpen, be kívánják oltani a hajléktalanokat is, akiknek védőoltását eddig kizárólag Vatikánvárosban kezdték meg. A pápai állam több mint ezer, Róma utcáin élő hajléktalannak biztosított oltási lehetőséget.

 

Nincs mitől félni: járvány idején is biztonságos a véradás

Az AstraZeneca és a Pfizer is hatékony az indiai mutánssal szemben

 

Kiemelt képünk forrása: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre