Perintfalvi Rita vitaképességéről értekezett Szilvay Gergely

A katolikus feminizmus úttörője a papi szexről tanít

Perintfalvi Rita feminista teológus munkásságáról már portálunk is beszámolt, nem egy alkalommal. Ezúttal Szilvay Gergely járja körül alaposan a Mandiner hasábjain a „Perintfalvi-jelenséget”, és bevezeti az olvasót egy különös, vitaképtelen gondolkodásmód mélyrétegeibe. A szerző leírja: Perintfalvi valószínűsíthetően karaktergyilkosságnak fogja nevezni a kritikát, mint ahogyan azt minden alkalommal teszi. „Csak szerintem szánalmas?” – teszi fel a kérdést Szilvay.

De ki is ez a feminista teológus? A szerző jellemzése szerint Perintfalvi Rita a szélsőbalos feminista teológia idegenbe szakadt nagyasszonya, aki Grazból világosítja fel az elmaradott magyarokat (a grazi egyetemen oktat teológiát – a szerk.). Az egyetemén fellelhető életrajzában Perintfalvi önmeghatározása: „katolikus teológus, Ószövetség-tudós, vallástanár, kulturális menedzser, pszichoszociális megelőzésre specializálódott társadalmi menedzser, publicista, blogger.”

Perintfalvi szerint minden feléje irányuló kritika karaktergyilkosság, de legalábbis személye elleni támadás, egyben szakmaiatlanság. Ő jelentős, aki nem ért vele egyet, az jelentéktelen. Legutóbb egy árnyaltan nyilatkozó újságíró kollégának ment neki, mert bírálni merte őt. 

Aki Perintfalvit kritizálni meri, karaktergyilkosságot követ el

Perintfalvi egyébként éppen könyvet jelentet meg a magyarországi egyházi abúzusokról, és képest azt hinni, hogy a Kocsis Máté-féle törvényjavaslat őmiatta, a könyvétől való félelem miatt készült. Szilvay kiemeli, hogy a feminista teológusnak a legbrutálisabb abúzustörténeteknél is élnie kell a forráskritika eszközeivel, ám mivel ezt nem teszi meg, a mű szakmaiatlanná válik, pedig egy nagyon fontos munka is lehetett volna a könyv.

Természetesen számos másik példát lehet még hozni Perintfalvi Rita kritikatűrő képességére. A Mandiner kiemeli, hogy a Vasárnap.hu publicistája, Chvála Márton készített egy interjút Ádám Miklóssal, az esztergomi szeminárium biblikum tanárával, aki udvariasan, diplomatikusan és tapintattal elemzi, miért is szakmaiatlan és problémás Perintfalvi egész felfogása. A feminista teológus erre egy hisztérikus Facebook-posztban reagált, melyet itt lehet elolvasni.

Perintfalvi Rita szakmaiatlan kijelentéseiről az esztergomi szeminárium biblikum tanárával

Perintfalvi rendszeresen gyalázza és fundamentalistázza azt a Nagy Gergelyt is, akinek a blogján meglehetősen részletes kritikája jelent meg az elképzeléseinek egy hebraista tollából. A helyzet az, hogy a nem is feltétlen keresztény, hanem gyakran zsidó Biblia-szakértők Perintfalvi hébertudását meglehetősen hézagosnak ítélik. Azonban aki itt valójában karaktergyilkosságot szeretett volna elkövetni, az Perintfalvi Rita,

aki minden vele kapcsolatos kritikára hisztérikusan reagál.

Kritikát csak PhD-fokozattal!

Szilvay felteszi a kérdést, hogy miért ne lehetne Perintfalvi Rita álláspontjáról véleményt formálni a posztjai alapján?

Perintfalvi elfeledkezett arról, hogy saját önmeghatározásában szerepel a „publicista, blogger” kitétel. Őt publicistaként, bloggerként tilos kritizálni, vagy azt is csak teológiai doktorátussal. De igazából még úgy sem. Perintfalvi a szakmai és tudományos körökben kapott érdemi kritikákat nem olyan kutatóként fogadja, aki akár tévedhet is, hanem azokat is személyes támadásnak veszi. Persze ha valaki dicséri a posztjait, akkor az rendben van, ott nem kötelező elolvasni a Perintfalvi-összest.

Perintfalvi minden kritikusán teológiai PhD-t kér számon. A vele egyetértőknek természetesen erre nincs szükség, őket vezeti Perintfalvi Rita. Nagy Gergőnek írt üzenetében azt is megtudjuk a professzor asszonytól, hogy nem is pusztán egy doktorátus kell, hanem külföldön megszerzett doktorátus. És aki fiatalabb nála, az mindig szakmai hátrányban lesz, hiszen az idősebb szakembernek nyilván több van a háta mögött.

Kiszolgálni a közönséget

Érdemes megfigyelni, hogy Perintfalvi szinte minden posztjában szidja az egyházat és a jobboldalt: alig van jó szava az egyháziakról, mindig a kritika nyelvén szólal meg, és rajongótábora sem épp a hívek közül kerül ki elsősorban. Főleg a baloldali-ateista-agnosztikus közegnek játszik, legutóbb például a Partizánban. Perintfalvi a tizedik perc után megjegyzi a műsorban, hogy őszerinte Szilvay Gergely egyik fő hivatkozási pontja gendertémában Gabriele Kuby, aki egy „fundamentalista-propagandista”, valamint „kártékony”.

Csakhogy Perintfalvi egyszerűen nem mond igazat, ugyanis Szilvay a könyvében összesen egyszer utal Kubyre, a bevezetőben, és akkor is kritikusan.

Mivel Perintfalvi szerint őt csak teológiai doktorival lehet kritizálni, akkor miért írogat publikációkat és blogbejegyzéseket olyan témákban, amelyekről neki nincs doktorátusa? – teszi fel a kérdést Szilvay. Hiszen ilyen alapon Perintfalvi a politikához való hozzászólásait el lehetne intézni annyival, hogy nincs politológiai doktorátusa.

De Szilvay kiemeli, hogy

„Nem vagyok híve a Perintfalvi-féle PhD-fétisnek, viszont van egy doktorátusom politikaelméletből. A három doktori szigorlati tárgyam ráadásul a konzervativizmus, a demokráciaelméletek és a nacionalizmuselméletek voltak. Tehát a Perintfalvi-mérce szerint automatikusan jobban értek a jobboldali populizmushoz, mint ő.

Ha ő eleve lesöpör az asztalról minden kritikát azért, mert az úgymond „jobboldali”, „NER-ista” vagy épp a hagyományos teológia köreiből érkezik, akkor mi is lesöpörhetjük az övét azzal, hogy feministával és – a legnagyobb baj – önimádóval van dolgunk”

– zárja a cikket a szerző.

A teljes írást a Mandineren tudják elolvasni.

Perintfalvi Rita a Vasárnap.hu-n:

Perintfalvi Rita azt gondolja, hogy elismerést kapott az Abszolút adásában

 

Amikor a „katolikus” teológusnő és a kereszténygyűlölő homoszexuális egymásra talál

A teológus, aki még a keresztség szentségét sem tiszteli

Kiemelt képünk forrása: Partizán YouTube-csatorna

Iratkozzon fel hírlevelünkre