Júniustól látogatható a borsi Rákóczi-várkastély

Június közepétől ismét látogatható lesz a fantasztikusan felújított borsi Rákóczi-várkastély, II. Rákóczi Ferenc otthona. A nem mindennapi épületegyüttes a bodrogközi turizmus új ékköve lehet. Számos egyedülálló attrakcióval várják a látogatókat. Szabadulószoba, kiállítások és a múltidéző virtuális séták mellett akár meg is szállhat a fejedelem kastélyában! Diószegi Lászlóval, a Teleki László Alapítvány elnökével beszélgettünk a nem mindennapi rekonstrukcióról és az épület újrahasznosításáról.

– A borsi Rákóczi-várkastély mára visszanyerte egykori, késő reneszánsz stílusát. Hogyan került ilyen méltatlan állapotba ez a nem mindennapi épületegyüttes?

A várkastély Lorántffy Zsuzsa idején élte a fénykénykorát. Az elbukott szabadságharcot követően elkezdődött a kastély pusztuló időszaka. Sokáig volt gazdátlan, lakatlan, tűzvész is érte. Sok szárnya az évszázadok alatt összeomlott. Az első világháború után a használaton kívüli kastély végveszélybe sodródott. Ekkor civil kezdeményezésre megpróbáltak pénzt gyűjteni a felújítására.

Közadakozásból, képeslapok árából igyekeztek javítani Rákóczi szülőkastélyán.

A borsi Rákóczi-várkastély udvara (Fotó: Teleki László Alapítvány)

Az igazi fordulópontot 1938 hozta meg, amikor a Felföld déli részét visszacsatolták Magyarországhoz. Ekkor Bornemissza Miklós zempléni alispán szorgalmazására, Lux Kálmán építész vezetésével megkezdődött a kastély helyreállítása.

Új szárny épült ekkor, ahol most szállodát és éttermet alakítottunk ki.

A második világháború után sajnos a kastély sorsa hasonló volt, más Kárpát-medencei kastélyokéhoz. Méltatlan funkciókat kapott: volt magtár, termelőszövetkezeti központ, mindaddig amíg teljesen romossá nem vált. Csak a rendszerváltozás után indultak meg azok a kezdeményezések, melyek a kastély megmentését tűzték ki célul. Kisebb támogatások elnyerésével sikerült azt elérni, hogy ne pusztuljon tovább az épületegyüttes.

– Mi hozta meg a fordulatot, hogyan újulhatott meg a Rákóczi-kastély?

– 2013-ban a két köztársasági elnök, Ivan Gašparovič és Áder János megállapodtak abban, hogy a Szlovákiában található Rákóczi-várkastélyt felújítják.

2018-ban megkezdődtek a munkák, melyek mára befejeződtek.

Jelenleg várjuk a járványveszély enyhülését, amikor is egy nagyszabású ünnepség keretén belül átadhatjuk, mind az anyaországi, mind pedig a szlovákiai érdeklődök számára.

A Rákóczi-várkastély előtt meghúzódó vizesárok (Fotó: Teleki László Alapítvány)

– Ez egy óriási beruházás volt, milyen nehézségekbe ütköztek?

– Különösebb nagyobb buktatókról nem tudok beszámolni. A felújítás megfelelő ütemezéssel és anyagi biztonságban történt meg.

Ehhez hozzá kell tennem, hogy a magyar kormány a teljes beruházás anyagi részét vállalta.

A szlovák támogatás minimális volt: a régészeti kutatások költségeit vállalták. Az anyagiak oldaláról nézve mindez nem nagy öröm, de más részről viszont könnyebbséget is jelentett, mert így a Teleki László Alapítványnak csak a Borsi önkormányzattal kellett kapcsolatot fenntartania, így elmaradtak a hosszas egyeztetések, a felújításról és a kiállítás tervezésről. Jelenleg a legfontosabb célunk, hogy egy megfelelő fenntarthatóságot tudjunk biztosítani a Rákóczi-várkastélynak. Olyan látogatottságot, forgalmat kell elérni, ami legalább részben eltartja ezt a nagy beruházást.

A munkagépek mára már végeztek. A kastély június közepén megnyitja kapuit a látogatók előtt (Fotó: Teleki László Alapítvány)

– A Rákóczi-várkastély a Bodrogköz szlovákiai oldalán helyezkedik el, lehet turisztikai célpont?

 – Borsi Kelet-Szlovákia – turisztikai szempontból is – eléggé elhanyagolt része. Ugyanakkor Sátoraljaújhelytől csupán három-négy kilométerre fekszik! Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy ennek a térségnek az igazi nagy épített attrakciója maga a borsi Rákóczi-kastély, II. Rákóczi Ferenc szülőhelye.

Eljött az ideje, hogy Rákóczi Ferenc emlékezete méltó módon visszakerüljön az emberek köztudatába.

A felújított kastély pedig minden elemével ezt a célt szolgálja. A rekonstrukciót úgy terveztük meg, hogy annak eredményeképpen minél tönagyobb számban lehessen vendéget fogadni. A 30-as évek végén épült szárnyában szállodát és az éttermet alakítottunk ki. Elfogultság nélkül mondhatom, hogy érdemes lesz ide ellátogatni, mert számos sokszínű kulturális és történelmi program fogadja a látogatókat.

Borsi Rákóczi-várkastély (Fotó: Teleki László Alapítvány)

Készül a II. Rákóczi Ferenc életét bemutató kiállítás (Fotó: Teleki László Alapítvány)

– Milyen látványosságok lesznek a kastélyban?

– Természetesen lesz egy II. Rákóczi Ferenc életét és korát bemutató kiállítás. Emellett számos, a térségben egyedülálló attrakció lesz látható. Ilyen például az a körpanorámás vetítőterem, ahol Rákóczihoz kapcsolódó tematikus, 360-fokos filmeket fogunk bemutatni.

Emellett lesz egy terem, mely a virtuális valóság eszközein keresztül Rákóczi életéből vett, hiteles történeteket mutat be.

Továbbá lesz egy történelmi ihletésű szabadulószoba is. Közismert, hogy Rákóczit Bécsújhelyen börtönbe vetették, de még a kivégzése előtt meg tudott szökni. Ez adta az ötletet arra, hogy a ma nagyon divatos, szabadulószobát is megvalósíthassunk. A várkastély jelenlegi kialakításában is látszik, hogy szeretnénk a fiatalokat megszólítani, az ő nyelvükön bemutatni II. Rákóczi Ferenc életét. Természetesen a családosokat is szeretnénk minél nagyobb számban a kastélyhoz vonzani, így lesz egy játszótér is. Rendkívül kreatív és sokféle játék lesz benne. Már én is nagyon várom, hogy elvihessem az unokáimat.

Borsi Rákóczi-várkastély (Fotó: Teleki László Alapítvány)

A szabadulószoba egyik látványterve (Fotó: Teleki László Alapítvány)

– Ha Bodrogköz, akkor szót kell ejtenünk a fantasztikus természeti környezetről is.

– Bizony, így van! A kastélytól egy kőhajításra folyik a Bodrog. A Kassa Megyei Önkormányzat támogatásával létre tudunk hozni egy kerékpáros és vízi táborozó központot. Továbbá egy európai uniós pályázatrévén nemcsak a kastélyt, hanem annak környezetét is rendezni tudjuk. Az egykori kastélyerdő egy különleges természeti értéket képvisel. Számos őshonos növény és kisebb állatnak nyújt otthont.

A kiserdő zöld területe felett egy pallósort fogunk átvezetni.

Borsi Rákóczi-várkastély (Fotó: Teleki László Alapítvány)

Kialakítás alatt a recepció és a múzeumi bolt (Fotó: Teleki László Alapítvány)

A látogatók egy ilyen különleges tanösvényen ismerhetik meg az itteni élővilágot. Található itt egy kicsike tó is – mely jelenleg eléggé mocsaras állapotban van –, de ennek rehabilitációja is hamarosan megkezdődik. Mindezeknek a beruházásoknak az a célja, hogy ezt az eddig elhanyagolt helyet vonzóvá tegyük a látogatók számára. Ne feledjük, hogy a Bodrogköz szépségei páratlanok. Nem messze húzódik a Zemplén-hegység, ami szintén egy különleges természeti csoda. A Tokaj-hegyaljai borvidék más előnyeiről azt hiszem nem is kell sokat szólnom. Célunk, hogy a borsi Rákóczi-várkastély a térség szíve legyen, ahová nem csak Rákóczi-zarándokok, hanem a fiatalok és idősek egyaránt örömmel érkeznek majd a határ mindkét oldaláról.

 

Tóth Gábor

 

A magyar múlt megmentéséért küzd egy maroknyi műemlékes szakember

Így menekítették meg a pálosok kegyképüket a török elől

Szenzációs középkori falképek kerültek elő Erdély szívéből

Kiemelt képünk forrása Teleki László Alapítvány

Iratkozzon fel hírlevelünkre