Újra mehetünk a Mindszenty-szentmisére

A napokban adta hírül a Magyarországi Mindszenty Alapítvány, hogy engesztelő szentmisét tartanak az esztergomi bazilikában Mindszenty József bíboros újratemetésének 30. évfordulóján. Az esemény idei mottója is a fehér vértanútól származik: „Isten így teremtett bennünket: a remény és a bizalom elsődleges polgárai az emberi szívnek.”

Május 8-án újra benépesülhet az Esztergomi bazilika, köszönhető az érvényben lévő járványügyi rendelkezéseknek, amely ilyen módon a nyilvánosan bemutatott szentmisét is lehetővé tette Mindszenty József bíboros újratemetésének harmincadik évfordulóján.

A most szombaton 10:30 órakor kezdődő szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás és a püspöki kar jelenlévő tagjai mutatják be. A szentbeszédet Varga László kaposvári megyéspüspök mondja.

A részvétel egészségügyi feltételei: szájmaszk használata, járványügyi távolságtartás és lázvizsgálat a bazilika bejáratainál!

Az eseményt élőben közvetíti a Magyar Katolikus Rádió és a Mária Rádió.


Mindszenty Józsefet XII. Piusz pápa nevezte ki 1944. március 4-én veszprémi püspöknek. Serédi Jusztinián halála után, 1945 őszén XII. Piusz pápa esztergomi érsekké nevezte ki. A második világháború után a bíboros nyíltan beszélt a kiépülő kommunista hatalom ember- és egyházellenességéről.

1948. december 26-án letartóztatták, és a köztársaság megdöntésére irányuló bűncselekményekkel vádolták. Fogva tartása során rendszeresen kegyetlenül megkínozták. Az 1956-os forradalmat követően az esztergomi érsek nem volt hajlandó elhagyni a hazáját, ezért november 4-én menedéket kért az amerikai nagykövetségen. Hosszas, összetett diplomáciai egyezkedés után, 1971. szeptember 28-án végül elhagyta Magyarországot.

Mindszenty József 1975. május 6-án hunyt el Bécsben, végakaratának megfelelően holttestét Mariazellben helyezték el; 1991. május 4-én került sor hamvainak hazahozatalára – az esztergomi bazilikában helyeztek örök nyugalomra.

Ferenc pápa már két évvel ezelőtt nagyon nagy meggyőződéssel beszélt a magyar bíborosról, akiről kijelentette, hogy mártír volt és vértanú.

 

Nagy előrelépés Mindszenty József bíboros boldoggáavatási ügyében

Ferenc pápa: Mindszenty bíboros mártír volt

Iratkozzon fel hírlevelünkre