A férfi, aki a jeges Dunában fürdik az üldözött keresztényekért

A férfi minden héten 11 percet fürdik a jéghideg Dunában, hogy ezzel is az üldözött keresztényekre hívja fel a figyelmet.

A férfi, aki az üldözött keresztényekért a jeges Dunában fürdik

Terjed a közösségi médiában Philippe Pellet videója, amelyben az látható, hogy a Magyarországon élő francia származású férfi hetente megfürdik a jeges Dunában. A vállalásnak kiemelt célja, hogy azzal az üldözött keresztények helyzetére hívja fel a környezete figyelmét. 11 perc a hideg vízben a 11 százalék üldözött keresztényért a világon. 11 keresztényt ölnek meg naponta. 260 millió keresztényt üldöznek. Az üldözött hívők 80 százaléka keresztény.

A szenvedés nem értelmetlen

– Mégis hogyan segít az üldözött keresztényeken, ha megfürdünk a jeges Duna vízében?

– Számomra kifejezi az együttérzésemet az üldözött keresztények sorsával. A keresztény hitünkből tudjuk, hogy amikor valamit teszünk és átélünk, akkor annak rejtetten, titkosan hatása is van mások életére, akár máshol a világon. Nekem is volt az életemnek szenvedéssel teli időszaka. Megértettem, hogy a szenvedésem nem értelmetlen, segíthet másoknak az én áldozatom. Amit teszek, talán műszerekkel nem lemérhető, de

hiszem, hogy segítek ezzel a vállalásommal. Mindez arra is alkalmas eszköz lehet, hogy a nem szokványos cselekedetemmel felhívjam a figyelmet az üldözött keresztények sanyarú helyzetére.

Végül pedig ha esetleg az üldözött keresztényekhez eljut ez az értük szolidaritásból vállalt önmegtagadásom, erőt ad nekik, hogy az európai keresztények egyáltalán nem közömbösek a sorsuk iránt. 

– Más módon is tesz a hitükért üldözött hittestvéreiért? 

– Azt azért tudni kell, hogy nem pusztán a fürdőzést vállalom értük. Többféle gyakorlati módon is próbálok tenni az üldözött keresztények megsegítéséért a munkámon keresztül. Fontos felhívni arra a figyelmet, hogy Európában is megjelent a keresztényüldözés, amely a keresztény értékek ellenességében nyilvánul meg. A családellenességben, a genderideológia előretörésében és a vallásszabadság szűkülésében, amely például Franciaországban már egyértelműen megtapasztalható jelenség. 

– Szeret egyébként minden nap megmártózni tizenegy percig a két-három fokos vízben?

– Ez olyan, mint mondjuk megmászni egy magas hegyet. Akarat kell hozzá, és szenvedéssel jár. Ám élvezhető is a kihívás miatt. A testünk túlságosan elpuhult manapság. Elkényelmesedtünk. Jobban tudok küzdeni az életben, mert ez a próba is segít benne. Nehéz helyzetbe sodrom a testemet, és ez megerősíti a lelkemet is. Mostanában könnyebben megy, mert már tíz fokos a víz.

Mit tehetünk mi?

– Ha bele akarunk kapcsolódni ebbe a nagyon szép vállalásba az üldözött keresztényekért, nekünk is meg kellene mártóznunk időről-időre, önhöz hasonlóan?

– Sokféle módon belekapcsolódhatunk. Az sem biztos, hogy a távoli országok üldözött keresztényein tevékenyen tudnánk segíteni itthonról.

De a mindennapokban úgy élhetünk, hogy az életünk jellé válik a környezetünkben a kereszténységünkről. Sokszor ehhez nem beszéd kell.

Pontosabban fontos a szájjal történő megvallás, de a beszédünk legtöbbször hangzatossá és langyossá válik. A tetteink tükrözzék, hogy milyen értékrend alapján élünk. Ez nem könnyű. Fontos, hogy soha ne ítéljük el az embereket, legfeljebb azt, amit gondolnak. Ha kell, fontos barátságosan vitatkoznunk. A személyes életpélda sokkal többet mond egyetlen szónál. Ez legalább akkora kihívás lehet, mint megmártózni tizenegy percig a jeges Duna vízében.

Gável András

 

 

Keresztény orvosokat kényszerítene a Biden-kormány nemátalakító műtétek elvégzésére

A kiemelt kép forrása: Unsplash/Artion Vallat