Marika néni papagája és az önkéntes kollégisták esete a defektokráciával

Rapszódia egy magyar témára

Sok furcsaság jelent meg vagy éleződött ki a világjárvány alatt, már ami a társadalmak vagy egyes csoportok általános viselkedésmintázatait illeti. Itt vannak mindjárt a brazilok, akik egy vírustagadó elnök regnálása alatt próbálnak meg életben maradni a pandémiában, inkább kevesebb, mint több sikerrel; vagy az amerikaiak (demokrácia rulez!), akiknek olyannyira joguk van mindenhez, hogy csak na.

És miért? Hát azért, mert.

Viszont megbotránkoznak rajtad, ha nem hajtasz térdet a kortárs barrabások (értsd: George Floyd) nevében elkövetett bűnhullám előtt.

Várható volt, hogy az amerikai álom gigászi íveket megrajzoló érvkomplexuma előbb-utóbb – mint minden más, ami odaát fölüti a fejét – nálunk is megjelenik. Persze, csakis Covid-köntösben, ma ez a sikk.

Engem személy szerint nem érdekel az amerikaiak személyes szabadsága a maszkhasználatot illetően, ám amikor valaki az univerzum minden köhögésének közepette kijelenti a Walmartban, hogy „ő biz’ aztán nem húz maszkot”, cserébe életveszélyesen megfenyeget (éljen a szabad fegyvertartás!), akkor idehaza is kevéssé hat meg a szégyentelen hápogás.

Némelyek (amúgy egész sokan, bár a vagdalkozó, agresszív polgártársak esetén már a csekély létszám is igen jelentősnek hat) előhozakodtak a tutival: a kormánynak minden le- és felmenője sűrű és tiszteletteljes emlegetése közben, kéretik bizonyos részletességgel megkomponált koreográfiákat végrehajtani, lehetőleg azonnal, mégpedig tövig,

mert őket oltási igazolvány nélkül, bizony, egész csomó helyre nem. Engedik. BE!

A szabadság korlátozva vagyon, a demokrácia halott, és egyébként fogalmunk sincs egy diktatúra mibenlétéről, de itt tuti, az van.

És ahogy mondani szokták: itt bújt ki a lóláb a zsákból, de úgy, mint a szög a zsák foltjából.

Mint kiderült, egy ideális világban az átlagpolgárnak se kötelezettsége, se felelőssége nincs; neki jogai vannak!

És miért? Hát azért, mert.

És itt a bibi, kedves testvérek. Mert bizony frankón meg van szabva, merre kell menni az autópályán. Szalagkorlát, meg minden, ráadásul még fizetsz is érte – aki pedig szembe megy, azt, mondhatni, hamar korlátozzák a szabadságában. Kollégista lesz, ahogy apám szokta volt mondani.

Aki nem oltatja be magát, mert nem hisz a kollektív orvostársadalomnak, és inkább hisz Marika néniek a hentespult mögött, aki szerint a kínai vakcina miatt újult ki a papagája lumbágója – annak lelke rajta, de ne tessék már elvárni, hogy az önként vállalt közveszélyességgel teljesen szabadon rohangáljon mindenki az utcán, akciós liszt ide vagy oda.

Varga Gergő Zoltán

Szerzőnk további cikkeit ide kattintva olvashatják.

Amazon kismamák az oltás ellen

Nyomorkufár: főnév; azon személy, aki megmenti az életed és még pénzt is kap érte

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre