Fekete volt a rendőr is, nem csak a bűnöző, akit próbált megállítani

Minnesota államban újra utcai tiltakozások és rombolások kezdődtek egy fiatal fekete halála miatt, aki rendőri intézkedés közben vesztette életét, alig 16 kilométerre attól a helytől, ahol George Floyd elhunyta máig nem szűnő, teljes fordulatszámon pörgő kultúrharcot, vandalizmust és alapvetően békés tüntetéseket hozott – nem mellékesen igencsak hozzájárult az amerikai elnökválasztás végeredményéhez.

A fősodorbeli hírek megemlítik, hogy a 20 éves Daunte Wrightot egy igazoltatás során a rendőrség megpróbálta őrizetbe venni, mikor kiderült, hogy elfogatóparancs van ellene érvényben. Wright azonban ellenállt, félig megbilincselve is kocsiba tudott pattanni, majd miután az egyik rendőr rálőtt, még autózott pár száz métert, végül egy másik kocsinak ütközött és meghalt.

Azon kétségkívül lehet vitázni, mennyire jogos rálőni egy éppen szökésben lévő bűnözőre, de a viták megkezdése előtt ajánlom, hogy mindenki nézze át, egy évben hány rendőrt ölnek meg az Egyesült Államokban.

2019-ben, ami 2020-hoz képest békeidő volt, a hivatalos jelentések szerint 149 rendőrt gyilkoltak meg az utcákon, 2020-ban pedig 343(!)-at.

Ez nem az a cikk, amelyben elmélkedünk azon, hogy majdnem 350 ember megölése arányos lehet-e egyetlen májusi esettel, de azt jó memorizálni, hogy egy amerikai rendőr minden nap úgy lép ki az utcára, hogy aznap akár meg is halhat, vagy csak megsebesülhet.

Ilyen körülmények között tán hajlamosabb az ember hamarabb a saját fegyveréhez nyúlni.

Daunte Wright Forrás: Andy Ngo Twitter-oldala

És bár a mainstream oldalak annyit leírtak, hogy Wright bűnöző volt, néhány dolog kimaradt a hírekből. A férfi közösségi oldalai tele voltak droghasználattal, bűnbandák által használt kézjelekkel és rengeteg pénzzel, amivel folyamatosan flexelt. Illegálisan fegyvert is tartott.

Újfent leszögezem: ez nem az az írás, ahol az amerikai helyzeten elmélkedünk, de Joe Biden tervezett, fegyvertartást szigorító tervei kapcsán érdemes megjegyezni, hogy aki bajt akar keverni, az fű alatt bármikor szerez fegyvert. Azokkal akar kitolni Biden, akik jogszerűen tartanának az otthonukban fegyvert, hogy megvédjék magukat, családjukat és üzletüket, mondjuk egy zavargástól, ahol illegális pisztolyokkal keresik a balhét.

Daunte Wright igazoltatója maga is fekete volt

Azt is tudjuk, hogy Wright meglógott a bírósági tárgyalásáról. Van azonban még valami, amiről nem szól a fáma a fősodratú sajtóban. A Wrightot igazoltató, majd megbilincselő rendőr maga is fekete. Nem is csoda, hogy erről nem beszéltek, mert így kissé nehezen lehetne ráhúzni az eddigi, rasszista rendőrtisztek feketéket vegzálnak-sémát az ügyre. Avagy ki tudja, hát ez az aljas rendszer, a rendőrség veleje rasszistává tette a fekete rendőrt is.

Ezt a jelenetet láthatjuk Andy Ngo Twitterén, amit nézve az is felmerülhet bennünk, hogy az eljárás talán azért is volt meglehetősen szégyenlősen végezve, amiből kifolyólag megszökhetett Wright és amiért végül meghalt, mert a rendőrök tudatalattijába már befészkelte magát az a felfordulás, ami az elmúlt egy évben zajlott. Csak nehogy valami balhé legyen, csak nehogy elrontsunk valamit, gondolhatták.

Duan Wright elfogása, az igazoltató rendőr is fekete Forrás: Andy Ngo Twitter-oldala

Ngo tweetjeiből az is kiderül, hogy Minnesotában azóta folyamatosak a fosztogatások. Amikor egy sajtótájékoztatón egy rendőr megemlíti, hogy ezek bizony megtörténnek, akkor a sajtó munkatársai csak hitetlenkednek. Kérdőre vonják a nyilatkozót, aki mindezt újra megerősíti és hozzáteszi, hogy a rendőrök ellen is erőszakot alkalmaznak.

Ki tudja, talán veszélyes bűnözőkkel szemben a térdelés nem mindig a legjobb megoldás.

Iratkozzon fel hírlevelünkre