Trombitás Kristóf: A ferencvárosi pad mutatja, ha harcolunk az igazunkért, mindig győzhetünk

Valahogy olyan furcsaságot tartogatott a magyar közélet 2023 júliusára, hogy egy köztéri padon csapódtak le napjaink társadalmát leginkább lázban tartó viták közül legalább az egyik. Abból az egyikből is talán a legfontosabbak közül való. Mert az eddig sem volt meglepetés, hogy az LMBTQ, a gender és az ezekhez kapcsolódó témakörök nagy érdeklődésre tartanak számot, de az még a közéletet az átlagnál eggyel jobban követő embereket is meglepethette – mondjuk engem is -, hogy mindez egy budapesti kerület padjánál csap át a mindennapok világában is harci cselekményekbe.

Ha megengedik, az ügy részletes ismertetését most maguknak és magamnak is megspórolnám, ha olvassák a politikai sajtót – és mivel itt vannak, ezért ezt ki is pipálhatjuk -, akkor tisztában vannak vele, hogy milyen nyílt provokációba kezdett a Baranyi Krisztina és barátnője, Szuzi vezette ferencvárosi önkormányzat, illetve azzal is, hogy ezt miként védték ki a Fradi-szurkolók.

Hogy kinek van igaza, az nem hiszem, hogy kérdéses, ami számunkra fontos ebben a kérdésben, az a tanulság maga: a legkisebb jelentőségű helyzetben is megéri harcolni az igazunkért, mert ha nem ezt tesszük, a későbbiekben sokkal nehezebb dolgunk lesz.

Van egy amerikai közéletben használt kifejezés, a slippery slope. Ez tükörfordításban csúszós lejtőt jelent. A konzervatív oldal az olyan helyzetekre szokta használni, amikor teljesen nyilvánvaló, hogy a baloldal valamit csak a későbbiekben elérni akart miatt helyez előtérbe és valójában nem az a fő céljuk, ami mellett éppen kiállnak. Tipikus példája ennek a szexuális kisebbségek jogegyenlősége mellett folytatott harcok, ami azzal indult, hogy ők semmi mást nem akarnak, csak egyenlő jogokat. Persze, nagyon is akceptálható kitűzés. De a valódi cél, mint általában a baloldal esetében, nem ez volt, hanem az egyre mélyebb és mélyebb elfogadottság, hogy a végén ott tartsunk, nekünk, konzervatívoknak kell megindokolni, miért is nem tartjuk a lehető legjobb ötletnek, mi több, küzdeni fogunk az ellen, hogy drag queenek taníthassák a gyerekeket az óvodában.

Mi ez? Slippery slope, csúszos talaj. Elindulunk egy bizonyos úton, amiről már az elején is tudjuk, hogy nagyon sokat fogunk szánkázni rajta.

(Ha már itt tartunk, csupán zárójelesen hadd jegyezzünk meg valamit: vajon miért van az, hogy a kisgyerekekhez mindig és szinte kizárólag csakis férfiak akarnak belépni az óvodákba és iskolákba? Bizonnyal vannak olyan nők is, akik ezt férfinak öltözve szándékoznak megtenni, de ha felelevenítik a fejükben létező ilyen képeket, nem hiszem, hogy sokat találnának, ahol ne az történne, hogy elmaszkírozott férfiak kerülnek óvodai és iskolai környezetbe. Megérne egy tanulmányt ez is.)

Baranyi Krisztina különben állatorvosi lova annak, hogy milyen hihetetlen sikerrel is zárultak az balos előválasztások. Hiszen kizárólag annak köszönhette előbb ott a sikerét, hogy annyira szétaprózott volt a ferencvárosi baloldal, hogy viszonylag kis támogatottsággal is félszemű király tudott lenni a vakok között, majd az önkormányzati választáson, mint mindenhol máshol is, nem az volt a kérdés, hogy milyenek a jelöltek, hanem az, hogy Fidesz vagy nem Fidesz. És pláne a fővárosi, Fideszt nem kedvelő réteg bárkire, még egyszer mondom, bárkire leszavazott volna, aki nem a Fidesz.

Egészen röviden ennyi a Baranyi-féle történet. Azóta pedig az ámokfutás, amit a kerületben végez, minden bizonnyal a balosokat is arra fogja ösztönözni, hogy ezt az előválasztás dolgot a továbbiakban újragondolják.

Lezárva a gondolatmenetet és visszatérve az igazunkért való harchoz, a ferencvárosi szurkolók egészen egyedi, gusztustalan módon a saját önkormányzati vezetői által is degradált reakciója mutatja meg, hogy érdemes, mindig érdemes megvalósítani a politikai akcionalitást. A kerületi vezetés ugyanis a sokadik átfestés után visszakozott és simán barna színű lesz az a bizonyos pad. Hiába voltak tehát a jó emberkedő fotózkodások, a szidalmazás, a normalitás csak képes volt ilyen kis ügyben is bemutatni, hogy ha és amennyiben a jó ügyért vállaljuk a konfrontációt, akkor győzhetünk.

 

Szivárványos padot avatnak Ferencvárosban egy Soros szervezetnek köszönhetően

Csak egy pad szeretne lenni: véget érhet a padfestési háború Ferencvárosban

A címlapkép forrása: A pálya jobboldala/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre