FPÖ-vezér: Az Uniónak mocskos és önelégült politikája van

Így reagált Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke arra a felmérésre, amely szerint az osztrák lakosság 30 százalékának nem teszik az, amit Brüsszel művel.

Ausztriában tovább nőtt az EU-szkepticizmus

Az Eurobarometer hétvégén közzétett jelentése – egy 27 EU-tagállam több mint 26 000 polgárának körében végzett közvélemény-kutatás – azt jelezte, hogy Ausztriában tovább növekszik az euroszkepticizmus.

Az osztrákoknak mindössze 35 százaléka látja „pozitívnak” az EU egészét, míg 30 százalékuk szerint az EU egyszerűen „negatív”.

Herbert Kickl szerint ez a megállapítás nem véletlen.

„Az emberek véleménye szerint az Európai Uniónak mocskos és önelégült politikája van, amelynek élén egy olyan bizottság áll, amelynek még soha nem kellett választásokkal szembenéznie. Ők önálló életet alakítottak ki az elmúlt években és teljesen rossz irányban haladnak”

– mondta.

Kickl hangsúlyozta, hogy az Ursula Von der Leyennel folytatott uniós politika az elmúlt években nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Unió imázsa sokat romlott. Így fogalmazott:

„Az EU-ból egy adósságunió lett. Ezáltal saját elvei ellen cselekszik, és a jövő nemzedékeit egy hátizsáknyi adóssággal terheli meg amelyet már nem lehet elviselni.”

„Ugyanakkor számos magas rangú uniós politikust gyanúsítanak korrupcióval. Az EU Parlament szocialista alelnöke állítólag hagyta magát megvesztegetni és az Európai Néppártnál is keresik a korrupció gyanúját. Mindez egyáltalán nem keltett bizalmat.”

„Ami Ausztria és a többi tagállam biztonságára is veszélyt jelent, az az EU részvétele az ukrajnai háborúban” – folytatta a pártelnök. „ Egyre több és nehezebb fegyvert küld az EU a háborús övezetbe. A semleges Ausztria is finanszírozza a háborút az EU Békekeretén belül, ami nyilvánvalóan megsérti köztársaságunk örökös semlegességét. Ennek most véget kell vetni. Ideje véget vetni a vérontásnak. Az EU-nak nyomást kell gyakorolnia mindkét harcoló félre, hogy tárgyalásos megoldásra törekedjenek” – követelte Herbert Kickl.

„Az EU-nak pedig azt tanácsoljuk, hogy vonuljon vissza központi területeire, és ne avatkozzon bele a nemzeti ügyekbe. Az EU szuverén országok uniója, soha nem lesz belőle Európai Egyesült Államok – és ez így van jól”

– tette hozzá.

Miért is fontosak ezek a mondatok Magyarországnak?

Először is azért, mert az FPÖ már átvette a vezetést az osztrák pártok versenyében, sőt, Herbert Kickl most először előzte meg a népszerűségi listán Karl Nehammer kancellárt (ÖVP). A következő parlamenti választások jövő ősszel lesznek (hacsak addig ki nem írnak előrehozott választásokat), úgyhogy azért szurkoljunk, hogy legyen egy olyan uniós szomszédunk amely a mienkhez hasonló módon értékeli a legfontosabb, számunkra (is) életbevágó politikai kérdéseket.

Azt se felejtsük el, hogy miután Kickl március elején Budapesten járt, a Der Standard úgy fogalmazott, hogy „az FPÖ a magyar jobboldali nacionalistákat lélekben testvéreknek tekinti. Kickl irigykedve néz Magyarországra, ahol már megvalósultak az álmai.”

(Kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda, Fischer Zoltán)

Iratkozzon fel hírlevelünkre