Újra bíróság előtt a „homofób” keresztény cukrász

Colorádó keresztény cukrász jack phillips

Másodszor is beperelték azt az amerikai cukrászt, aki korábban vallási nézetekre hivatkozva, nem kívánt esküvői tortát sütni egy homoszexuális párnak.

Jack Phillips amerikai cukrász-pék még 2012-ben került először bíróság elé, mert vallási meggyőződésére hivatkozva visszautasította a felkérést, hogy esküvői tortát készítsen egy homoszexuális párnak. Kilenc éve a coloradói polgári jogi bizottság eltiltotta a cukrászt az esküvői torták készítésétől. Emiatt a cukrászművész bevételének negyven százalékától esett el.

Az ügy végül hat évvel később a legfelsőbb bíróságig jutott, ahol az Allainace Defending Freedom jogvédő szervezet segítségével felmentették. A bíróság kimondta, hogy a keresztény cukrászt elítélő bizottság előítéletes intézkedést hozott a vallási meggyőződésből cselekvő cukrász ellen.

Anthony Kennedy bíró elítélte a bizottsági tagokat, amiért azt állították Phillips magában vallhat bármilyen vallást, de nem cselekedhet ezek szerint, amint egy vállalkozást indít az Egyesült Államokban.

Ezzel az üggyel átfedésben 2017-ben Autumn Scardinia nemi átalakítási műtéten átesett aktivista születésnapi tortát rendelt meg a Masterpiece Cakeshop tulajdonosától.

A kívül kék, belül rózsaszín tortának elkészítését Phillips elutasította, mivel a megrendelő nem a világra jöttét, hanem nemi átváltoztatásának évfordulóját egyfajta újjászületésként akarta megünnepelni, ami a cukrász keresztény értékrendjével nem volt összeegyeztethető – közölte a Christianity Today.

A Courthouse News szerint Scardinia azon a napon jelentette fel Jack Phillipset, amikor kiderült, hogy ügye a legfelsőbb bíróság elé kerül. Phillips sem volt rest, és zaklatás vádjával a szövetségi bíróságon feljelentette a polgári jogi bizottságot. Miután Scardinia vádja alaptalannak bizonyult, Phillips visszavonta feljelentését, de a transznemű továbbvitte az ügyet a denveri állami bíróságra.

Az aktivista a március végén online megtartott első tárgyaláson tagadta, hogy provokálni akarta a cukrászt. Jack Phillips viszont bizonyítékként a denveri transznemű e-mailjait hozta fel, amivel már korábban zaklatta őt.

A cukrász védője szerint Jack Phillips művésznek tekinti magát, a tortái pedig lelkének kifejeződését tükrözik, édes alkotásával üzeneteket közvetít. Ezért a keresztény cukrász semmiképp nem készít el olyan tortát, amelynek üzenetével nem ért egyet.

A cukrász a tárgyaláson elmondta, hogy azért nem készíti el a nemi átalakító műtét ünneplésére szánt tortát, mivel szerinte az nem egy ünnepelni való esemény. Azt is kifejtette, hogy halloweeni tortákat sem készít ugyanebből az okból, vagyis véleménye szerint nem diszkriminálja a transznemű nőt és kérését.

Miután kilenc éve megtagadta a homoszexuális pár esküvői tortájának elkészítését, Jack Phillips több provokatív felkérést kapott.

Volt olyan megrendelő, aki szexuális jellegű süteményt akart elkészíttetni Phillipsszel, egy másik megrendelés drogfogyasztásra népszerűsítő édesség lett volna. Mások sátánista összejövetelre kértek tortát a keresztény cukrásztól.

Az elmúlt időben egyre több ehhez hasonló pert kezdeményeznek az LMBTQ-közösséghez tartozók a különböző szolgáltatásokat kínáló személyek, illetve vallási szervezetek ellen, hogy ezáltal kényszerítsék rájuk ideológiájukat.

A militáns melegmozgalom és egy megtérés története

Ez volt a vallásszabadság öt legnagyobb sikere 2018-ban

LMBTQ-zászlót tűztek ki egy templom elé Vorarlbergben – később felgyújtották

Kiemelt képünk forrása a Twitter

Iratkozzon fel hírlevelünkre