Ez volt a vallásszabadság öt legnagyobb sikere 2018-ban

2018 a kontrasztok éve volt. A legnagyobb szörnyűségek mellett, legalább ugyanekkora mértékben, történtek pozitív változások is a világban. Itt az ideje, hogy ezeknek legalább egy részét csokorba gyűjtsük.

 

1.2 millió dollár kártérítést szavaztak meg keresztény nézetei miatt kirúgott tűzoltóparancsnoknak

Az Obama elnöksége alatt szolgáló Kelvin Cochrant 2015-ben felmentették szolgálatai alól, mikor a könyvét kollégái körében osztogatni kezdte, mivel ezzel a tevékenységével megsértette a szolgálati előírását. A könyv röviden említést tesz a keresztények homoszexualitással kapcsolatos elveiről is, mely kapcsán az író perverziónak nevezi a homoszexualitást. A Who told that you were naked? (Ki mondta nektek, hogy mezítelenek vagytok?), egy 162 oldalas, férfiaknak szánt bibliai tanulmány, a Teremtés könyvéből vett idézet fölött elmélkedik, arra összpontosítva, mit jelent az, hogy az ember eltávolodott Istentől, és mit jelent Krisztust magunkra ölteni.  Végül a vallásszabadság ügyéért harcoló nonprofit szervezet, az Alliance Defending Freedom (ADF) támogatta Cochrannak igazat adtak a szólásszabadságot erősen védő amerikai alkotmány első módosítására hivatkozva.

A kaliforniai Legfelsőbb Bíróság lelőtte az abortusztörvényt

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság júniusban elrendelte, hogy Kalifornia nem kényszerítheti rá a pro-life terhesközpontokat arra, hogy a saját nézeteikkel szembe menve abortuszt és egyéb születésszabályozó beavatkozásokat hirdessenek. Októberben a szövetségi bíró véglegesen eltörölte a törvényt.

Egy keresztény pék sikere a Legfelsőbb Bíróságon

Egy coloradói cukrász-pék, Jack Phillips számára állami büntetést szabtak ki 2012-ben, mert visszautasította, hogy egy azonos neműek házasságára megrendelt esküvői tortát elkészítsen. A Legfelsőbb Bíróság júniusban felmentette. Igazolták, hogy a coloradói Polgári Jogok Bizottsága egyértelműen előítéletes, “világosan és megengedhetetlenül ellenséges” intézkedést hozott a komoly vallási meggyőződésből cselekvő Phillips ellen. Anthony Kennedy bíró elítélte a bizottsági tagokat, amiért azt állították; Phillips magában vallhat bármilyen vallást, de nem cselekedhet ezek szerint, amint egy vállalkozást indít az államban.

Eltörölték a keresztény virágboltos elleni ítéletet

Szintén júniusban történt, mikor az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága eltörölte a Barronelle Stutzman, egy keresztény virágboltos és nagymama ellen hozott Washingtoni ítéletet. Stutzmant megbüntették, amiért nem volt hajlandó elkészíteni az egyik évek óta visszatérő meleg vendégének esküvőjére a díszítést. Ügyét Jack Phillips esetének fényében vizsgálták.

“Barronelle minden ügyfelet kiszolgál; csak egyszerűen visszautasítja, hogy ünnepeljen vagy részt vegyen olyan eseményeken, melyek a hitét mélyen sértik” – közölte az ADF elnökhelyettese, Kristen Waggoner.

Asia Bibi 8 év után szabadulhatott a halálsorról

Az ötgyermekes pakisztáni családanya, Asia Bibi közel egy évtizedet töltött börtönben, miután muszlim nők megvádolták őt, hogy megsértette az iszlámot egy vita során. Bibit kötél általi halálra ítélték 2010-ben Punjab tartományban. Idén októberben végül felmentették, majd védelem alá helyezték, mivel több halálos fenyegetést kapott.

Felmentése ellen tüntetve, szélsőséges muszlim csoportok vonultak ki a pakisztáni városok utcáira, Bibi és a felmentésében szerepet játszó bírák halálát követelve. A kormány a tüntetőknek engedve elrendelte, hogy a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálja Bibi felmentését. Ezen megállapodásnak értelmében Bibi nem hagyhatja el az országot. A folyamat akár még hónapokig, évekig is elhúzódhat.

Pakisztán istenkáromlásról szóló törvényeit rendszeresen illetik kritikával a nemzetközi emberi jogi szervezetek.

Varga Gergő Zoltán

 

Cikk és kép forrása: The Christian Post

Iratkozzon fel hírlevelünkre