Letette a hivatali esküt Brazília új elnöke

„Együttes erővel, Isten segedelmével” – mondta beiktatási beszédében Bolsonaro.

Jair Bolsonaro, Brazília jobboldali elnöke – akit még októberben választottak meg – az új év első napján letette a hivatali esküt. Bolsonaro a baloldal négy egymást követő győzelme után került az elnöki székbe.

A beiktatáson a világ számos vezető politikusa, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

A magyar miniszterelnökön kívül csak a portugál kormányfő képviselte az Európai Unió tagállamait.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben gratulált Jair Bolsonaronak a keddi beiktatási ünnepségén elmondott beszédéhez – amelyre Bolsonaro melegszívű üzenetben válaszolt:

„Együttes erővel, Isten segedelmével, felvirágzást és haladást teremtünk népeinknek.”

Bolsonarót az amerikai sajtóban egyébként is gyakran „a trópusok Trumpjaként” emlegetik, így a két politikus jó viszonya talán nem is meglepő. Brazíliának pedig nagy szüksége van most az USA támogatására, hiszen, komoly feladatok várnak Latin-Amerika legnagyobb és legnépesebb országára.

A 63 éves nyugalmazott katonatiszttől, aki parlamenti képviselő is volt korábban, azt várják, hogy megszüntesse a súlyos korrupciót és az utcai erőszakot, amely miatt az emberölések összesített száma alapján Brazília a világelső. A korrupció elleni küzdelmen kívül fontos ígéretet tett a fegyverviselés szabályainak enyhítésére is. Ezek az ígéretek mozgósították a konzervatívokat és a szélsőjobboldalt, amely felsorakozott mögötte, erős mandátumot adva így Bolsonaro kezébe.

Az elnökválasztáson a szavazatok mintegy 56 százalékát kapta meg, megbízatása 2023. január 1-ig szól.

(MTI – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Iratkozzon fel hírlevelünkre