Súlyos keresztényüldözés zajlik Nigériában

A fuláni egy körülbelül húszmillió főt számláló muszlim vallású népcsoport Afrikában. Az utóbbi években vallási indíttatásból egyre több területszerző háborút indítottak. Vidéki településeket támadnak, ahol a lakosságot otthonaik elhagyására kötelezik. A tény, hogy az erőszak célpontjai elsősorban a keresztény közösségek, azt bizonyítja, hogy az agresszorokat vallási indíttatások vezérelhetik.

2016-ban és 2017-ben a Globális Terrorizmus Index a fuláni milíciát a negyedik legtöbb áldozatot követelő terroristacsoportnak nevezte meg a világon, a Boko Haram, az Iszlám Állam és az al-Shabaab után.

Keresztény közösségek a célkeresztben

Cox bárónő és David Thomas atya a Földed vagy véred című jelentésben állítja, hogy az erőszak célpontjai elősorban a keresztény közösségek. Ezt bizonyítják, hogy a támadások gyakran keresztény gyülekezeti vezetők ellen irányulnak, és emellett nem ritkák a templomrombolások sem.

A pontos halálozási adatok ismeretlenek, azonban az elérhető információk alapján több, mint 6000 keresztény esett a fuláni milícia áldozatául 2015 és 2019 között. Az védtelen közösségek nem számíthatnak a nigériai kormányra az igazságszolgáltatás és a rendvédelem terén.

Humanitárius segély

Szerencsére a Humanitarian Aid Relief Trust nevű humanitárius segítségnyújtási civil szervezet segítséget próbál nyújtani a bajbajutottaknak. Többek között iskolák és kórházak létrehozásával és üzemeltetésével igyekeznek a keresztény közösségeket segíteni.

(S4C News)

Kiemelt képünkön a zangami Szent Péter anglikán templom a fulánik támadását követően (Forrás: Humanitarian Aid Relief Trust)

Legutóbbi híreink a fulániról:

Egyszerre 317 lányt raboltak el terroristák Nigériában

Átlépte a bűvös határt a nigeri vérengzés áldozatainak száma

Átlépte a bűvös határt a nigeri vérengzés áldozatainak száma


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb