Vallási vezetők is támogatják a magzatgyilkosságot – abortusz mint alapvető emberi szükséglet

Az új, progresszív keresztény irányzat a liberális világkép számára akarja kisajátítani a kereszténységet

Összesen húsz, keresztény, zsidó és buddhista vallási vezető írt levelet az amerikai törvényhozásnak, melyben követelik, hogy iktassák alkotmányba a nők abortuszhoz való jogát. Az elmúlt hónapokat tekintve ez sajnos a sokadik olyan ügy, amelyben magukat kereszténynek nevező vezetők mennek szembe a Biblia egyértelmű tanításával. Köntös László református lelkész lapunknak elmondta: ez az úgynevezett progresszív keresztény irányzat a mai liberális világkép számára akarja kisajátítani a kereszténységet.

Az amerikai Vermont államában született levélben olyan alkotmánymódosításra ösztönzik a törvényhozókat, mely akkor is biztosítaná az abortuszhoz való jogot, ha az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága megsemmisíti a Roe kontra Wade-ügy nyomán meghozott törvényt, mely kimondja a nők abortuszhoz való jogát. (A híres per eredményként 1973-ban a legfelsőbb bíróság mind az ötven államban lehetővé tette az abortusz végrehajtását – a szerk.)

A vallási vezetők azzal érvelnek, hogy

az abortusz egyfajta egészségügyi ellátás, az egészségügy pedig alapvető emberi szükséglet.

A levélben azt követelik, hogy minden ember számára biztosítsák az esélyegyenlőséget és az egészséghez való jogot. „Mindenki megérdemli a reproduktív egészségügyi szolgáltatások teljes skálájához való egyenlő hozzáférést, beleértve a biztonságos és legális abortuszt is” – szögezik le a dokumentumban.

A nőkben nem lehet megbízni?

Nehezményezik, hogy az abortuszellenes törvények középpontjában az a feltételezés áll, hogy a nőkben nem lehet megbízni. Sokan azt tartják ugyanis róluk, hogy képtelenek etikai és erkölcsi döntéseket hozni. Ez a nőgyűlölet és egyenlőtlenség pedig éles ellentétben áll az aláírók vallási meggyőződésével. Szerintük, amikor korlátozzák az abortuszhoz való hozzáférést, akkor a leginkább kiszolgáltatottak, az alacsonyabb jövedelmű és a kisebbségi közösségekben élő nők szenvednek hátrányt. Úgy vélik,

az abortuszhoz való hozzáférés a társadalmi igazságosság része.

A terhességmegszakításról pedig a lelkiismeretnek, nem pedig a kormánynak kell döntenie. Mint írják: hitvezetőként kénytelenek állást foglalni a nők reproduktív szabadságával, az egészségügyi ellátásukkal és alkotmányos jogaikkal kapcsolatos döntéseinek védelmében. Szerintük Vermont államnak ki kell állnia a nők mellett, megvédve a „reproduktív szabadságukat”, és ehhez alkotmánymódosítás szükséges.

Abortuszt támogató vallásirányzatok?

Általános tévhitnek nevezik, hogy a hívők ellenzik a nők reproduktív szabadságát és választási jogát. Azt állítják egy konkrétan meg sem nevezett tanulmányra hivatkozva, hogy az Egyesült Államokban szinte minden domináns vallási csoport támogatja az abortuszhoz való jogot. Szerintük a zsidók 83, a buddhisták 82, a hinduk 68, a protestánsok 60 és a muzulmánok 55 százaléka támogatja az abortuszhoz való jogot. Az amerikai katolikusoknak pedig körülbelül a fele áll ki mellette. Az tehát, hogy milyen felmérésre hivatkoznak, nem derült ki, miközben tény, hogy például a buddhizmus első fogadalma az élet kioltásától való tartózkodás. És alapvetően minden vallás alapja az életpártiság.

Hátborzongató, hogy Vermont államban az abortusz a terhesség bármely szakaszában elvégezhető, egészen a születésig legális. A vallási vezetők azt szeretnék, hogy ez így is maradjon.

Szerintük ugyanis minden ember egyenlőnek születik, ezért, akárcsak a férfiaknak, a nőknek is meg kell adni azt a jogot, hogy a saját sorsukról döntsenek.

A kereszténység kisajátítása

A témával kapcsolatban felkerestük Köntös Lászlót. A Dunántúli Református Egyházkerületben kommunikációs igazgatói tisztséget is betöltő lelkész elmondta: ez a levél tökéletes példája annak a szélsőséges liberális irányzatnak, amelynek célja a kereszténység kisajátítása.

Az irányzat képviselői kiépítik a maguk tudományosságát, a maguk elitjét. Elfoglalják az alapvető hadállásokat, beleértve az egyházvezetést is. Mivel céljuk a kereszténység kisajátítása,

akár a Bibliát is képesek átértelmezni új tudományos eredményekre hivatkozva

– mutatott rá. Hozzátette, ez a szomorú folyamat Nyugaton már javában zajlik, de sajnos lassan hozzánk is begyűrűzik. Létrejött a nyugati kereszténységen belül egy rendkívül érdekes frontvonal, ami már nem a felekezetek között húzódik meg, hanem a kereszténységen belül. Ezt a frontvonalat az önmagát progresszív kereszténységnek nevező irányzat idézi elő, mely

a mai nyugati liberális világrend számára akarja kisajátítani a kereszténységet egy új emberkép megalkotására.

Ezzel szemben áll a hagyományos kereszténység, mely a Bibliának az emberről szóló tanítását a hagyományos írásértelmezésen belül képviseli. De miután megjelent az írásértelmezés új formája, amely idomulni akar a liberális fősodorhoz, azzal vádolnak minket, hogy ortodoxok és fundamentalisták vagyunk. Azt állítják, azért vagyunk abortuszellenesek, és azért mondjuk ki, hogy az anya nő, az apa férfi, mert nincs bennünk empátia. Sőt, a szeretet is hiányzik belőlünk – fejtette ki.

Társadalmi nyomás az egyházakon

Köntös László arra is kitért, hogy ma már óriási a társadalmi nyomás az egyházakon. Ezt a rontó folyamatot egy kis létszámú lobbikör képviseli a nyilvánosságban, viszont látni kell, hogy hatásuk egy gyorsan terjedő életérzés, életszemlélet, melynek nagyon sokan esnek áldozatul. Ebben a helyzetben pedig komoly támadások érik az egyházat, ha nem igazodik a korszellemhez, hiszen úgy tűnhet, hogy az egyház érzéketlen a mai ember problémái iránt. Holott látni kellene, hogy

az egyházak nem azért ragaszkodnak csökönyösen az álláspontjukhoz, mert gyűlölik az embereket, hanem mert Isten igéjét képviselik. Az egyház természeténél fogva konzervatív.

Az abortusz kérdésével kapcsolatban Köntös László leszögezte: az ember nem rendelkezhet egy másik ember élete felett. Az élet Isten adománya, a gyermek pedig az ő ajándéka. Szerinte hatalmas probléma, hogy a mai világkép mindent az emberi jogból akar eredeztetni, és úgy gondolja, hogy az abortusz kérdésében is joga van azt tenni, amiről azt gondolja, hogy számára jó.

A liberális apáca a Szentlélekre hivatkozva támogatja Biden abortuszpolitikáját

Az abortusz vidám dolog – hirdeti a leszbikus aktivista

Sokakat eltántoríthat az abortusztól az új, Roe kontra Wade-film

Még a feministák megközelítésében is kegyetlen a Momentum abortuszhoz való hozzáállása

(Háttér: Lifenews.com; Reformer.com; Fotó: Pixabay.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre