Már el is takarították a ledöntött ferencvárosi BLM-szobrot

A „szobor” ledöntését, ami sajátos performansz-akcióként is értelmezhető, a Légió Hungária tagjai végezték el, az eseményről videót is készítettek. Facebook-oldaluk a közzétételt követően törlésre került.

Ahogy arról csütörtökön a Vasárnap.hu is beszámolt, a Baranyi Krisztina összellenzéki politikus által vezetett Ferencvárosban az előzetes terveknek megfelelően felállították a BLM-szobrot. A sokak által csak április 1-jei tréfának tartott szoborállítást követően sokan felháborodtak, nyílt provokációnak tartva azt.

A Mi Hazánk aktivistái csakhamar OSB-lapokkal építették körbe az „alkotást”, majd a „doboz” külső falaira fehérellenes, rasszista támadásokat bemutató plakátokat ragasztottak.

Később egy fekete ruhás személy létrára mászva, felülről fehér festékkel öntötte le a szobrot. Helyszíni tudósítónk csütörtöki képeit és videóját, illetve a kapcsolódó információkat ebben a cikkben találhatják.

Ledöntötték

A szobor ügyében a pénteki nap sem kezdődött eseménytelenül. A Légió Hungária nevű jobboldali szervezet egy videót közölt a rövid karriert befutó alkotás utolsó másodperceiről. Ezen három fiatalember látható, akik közül az egyik két kézzel ledönti a rasszista „művet”.  A Facebookon közzétett videóhoz a következőket írták:

Tegnap a baloldali városvezetés felállította, mi pedig ma reggel korábbi ígéreteinkhez híven lebontottuk. Természetesen a rendőrség azonnal cselekedett, a szobrot ledöntő Incze Bélát, Mozgalmunk vezetőségi tagját előállították.

Időközben a Légió Hungária Facebook-oldala elérhetetlenné vált, feltehetőleg nem önszántukból törölték.

Helyszíni tudósítónktól kapott információk szerint a „szobor” maradványait már el is takarították, emlékét csak a fehér festéknyomok őrzik. A teret jelenleg egy rendőrjárőr őrzi.

 

 

Kiemelt képünk forrása: Szennyes Krisztián/Vasárnap.hu

A provokáció nem műalkotás és soha nem leszünk restek a provokációkat eltüntetni

Iratkozzon fel hírlevelünkre