Hatalmas felháborodást váltott ki a szivárványszínű BLM-szobor

Komoly feszültség alakult ki a IX. kerületi Ferenc téren tartózkodók között, miután felállították Szalay Péter szivárványszín szobrát. A provokatív alkotás a templomokat felgyújtó, keresztényeket és fehéreket gyalázó, s a genderőrületet terjesztő Black Lives Matter (BLM) mozgalom előtt tiszteleg. A helyszínre a nap folyamán több tüntető érkezett, és a rendőrök is megjelentek, valamint a közterület-felügyelet is kivonult.

Igazoltatás a helyszínen. Fotó: Szennyes Krisztián, Vasárnap.hu

Egyértelműen ócska provokáció a Black Lives Matterről elnevezett szobor kihelyezése Budapest IX. kerületében, hisz alkotója már idén januárban azt nyilatkozta a hvg.hu-nak: „Abszolút számolok azzal, hogy ennek a szobornak baja esik, örülnék neki, ha ledöntenék. Dokumentálni fogom ezt a folyamatot. Fotókkal is, de úgy tudom, van ott térfigyelő kamera.”.

Az „alkotás” egy nyertes pályamű, a pályázatot pedig Ferencváros Önkormányzata hirdette meg tavaly augusztusban. Nem csoda, hogy Szalay Péter alkotása lett az egyik kiválasztott azok után, hogy Baranyi Krisztina ellenzéki polgármester örömmel pózolt Karácsony Gergely főpolgármesterrel a Pride-on, vagyis nem kérdés, milyen elveket vall az ellenzéki pártok körében is megosztóvá vált polgármester. Különösen ízléstelen és egy plusz rúgás a keresztény elveket valló magyarokba, hogy a szobrot éppen nagyhéten, nagycsütörtökön állították fel.

Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely a Pride-on. (Fotó: Baranyi Krisztina Facebook-oldala)

Kollégánk a helyszínre érkezve készített fotókat, melyeken jól látható, hogy a szobrot a Mi Hazánk mozgalom eltakarta, majd saját plakátjait ragasztotta a barikáddoboz falaira. A szivárványos alkotás egyébként az amerikai Szabadságszobrot ábrázolja, térden állva.

Elbarikádozott BLM-szobor. Fotó: Szennyes Krisztián, Vasárnap.hu

A helyszínre kivezényelt rendőrök kollégánknak azt mondták: ha csak lehet, nem avatkoznak az eseményekbe, és azt várják, hogy hamar eljöjjön az este 8 óra, akkor ugyanis a kijárási tilalom miatt mindenkinek el kell hagynia a helyszínt. 

Késő délutánra kiürült a tér. Fotó: Szennyes Krisztián, Vasárnap.hu

Komoly jelzésértékkel bír, hogy a szobrot nem csak eltakarták, de a közelében felállítottak egy keresztet is, amire nemzetiszínű szalag is került.

Miután tavaly ősszel nyilvánosságra került a pályázat eredménye, a jó érzésű jobboldaliak felháborodásuknak adtak hangot a szoborral kapcsolatban. Baranyai Krisztina sértődve azonnal posztolt egy nagyot Facebook-odalán, melyben az Origo cikkére reagálva novemberben azt írta: 

„Szélsőbalos lettem. Azok az ócska rasszisták, akik nem értik, hogy a szobor kiállítása (más alkotásokkal együtt) egy művészeti pályázat nyerteseinek munkáit mutatja be majd két héten keresztül, és aki nem érti azt sem, hogy a művészet szabad, azt szó nélkül kihajítom az oldalamról”.

Ezek vagyunk mi, keresztény, hagyományos értékrendet valló emberek a baloldal szemében: ócska rasszisták. Pedig, jelentjük, értjük a művészetet, sőt, hiszünk a művészet szabadságában. Ahogy hiszünk abban is, hogy a szabadságot meg lehet élni mások vallási vagy világnézeti hovatartozásának megsértése nélkül is. Ha valamely helyzetre tökéletesen ráillik a „bort iszik, vizet prédikál” mondásunk, akkor ez pont az…

Nézze meg a helyszínen készített kisvideónkat:

 

Felállították a rasszista BLM-mozgalom emlékművét Budapesten

Krisztusgyalázó plakát jelent meg Baranyi Krisztina kerületében

Nem hajtottak térdet az írek és walesiek a BLM előtt

(Kiemelt képünkön rendőrök igazoltatják a tüntetőket. Fotók és videó: Szennyes Krisztián/Vasárnap.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre