Osztie Zoltán: Gettóba akarják szorítani az egyházat

Osztie Zoltán plébános, teológiatanár az Abszolútban!

Az Abszolút nagycsütörtöki adásában Osztie Zoltán plébánossal beszélget Földi-Kovács Andrea. Szó esik az információs forradalom hatásáról az egyház életében, a szivárványkapcsolatokról, a liberális világrend toxikusságáról, valamint az egyház társadalmi szerepéről a 21. században.

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom plébánosa úgy véli, az internet segítségével sokkal több embernél ér célba üzenetük, mintha templomban próbálnák meg ugyanezt átadni, ugyanakkor azt is kiemeli; „Szép hallani, hogy családok bekapcsolják az internetet, és végigcsinálják a liturgiát úgy, mintha a templomban lennének.” Ezzel „bejön Krisztus és az imádásnak a lelkülete az otthonainkba – talán még jobban, mint eddig.”

A katolikus pap ugyanakkor felhívja a figyelmet a szekuláris országok, balliberális kormányok veszélyeire, ezek a társadalmak ugyanis megpróbálják gettóba zárni, egyfajta szociális intézménnyé degradálni az egyházat.

A bűn és határait relativizáló liberális eszmék azért születtek meg, hogy ezeknek markáns határait elmossák.

Hozzátette: „A keresztény hit egyik sarokpontja, hogy valóságosnak kell tekintenünk Krisztust, és rajta keresztül az élő Istent. Hiszen azok számára, akiknek Isten már semmit sem jelent, nincs mondanivalónk! Ez az, amit valójában a liberális ideológia elért, hogy a valóságnak az alapjait tagadja.”

A plébános szerint a különböző életformák nem egyenlőek. „Ezzel lehet a házasság, vagy a család fogalmát teljesen egy torz és azzal tökéletesen ellentétes életmegnyilvánulássá degradálni, vagy azzal egyenlővé tenni. Valóban a szentségi házasság, a bejegyzett élettársi kapcsolat, a homoszexuálisok egymással való viszonya, vagy a szingli életforma az egyenlő? Az ugyanaz? Nem!”

Leszögezte: Krisztus az abszolút igazság, akihez mindent mérnünk kell és megállapította, hogy „ha ezt tagadjuk, akkor minden cseppfolyóssá, relatívvá válik, és ettől kezdve a hazugság korlátlan teret kap.”

A plébános szerint az identitás kérdése az egyik olyan kihívás számunkra, amelynek pontjain keresztül támad ma leginkább a liberális ideológia. Három ilyen identitáspillér van, ami meghatározza a személyes emberi életünket: Isten, haza és család.

Osztie Zoltán beszélt az egyház folytonos küzdelméről, sok esetben az árral szemben való helytállásáról, mellyel kivívta az isteni rendre alapuló élet fontosságának a megőrzését, és úgy gondolja

„az  új világuralmi rendszer kiépítésének egyetlen ellenbástyája van, és az valójában a történelmi keresztény egyházak és Krisztus üzenete.”

„A renddel szemben az anarchia az, amelyikkel leginkább alá lehet ásni a társadalom életét. A rend helyett az anarchia azt jelenti, hogy uralni, manipulálni lehet a tömegeket.”

Végezetül hozzátette: „a történelmünknek az alapjait, a történéseit, az objektív kezdetét komolyan kell venni. Szent István keresztény államot alapított – akár tetszik, akár nem, ez történelmi valóság és tény, ráadásul felajánlotta Máriának ezt az országot.”

„Mária országa vagyunk!” – hangsúlyozta a katolikus pap nagycsütörtökön.

 

Az Abszolút nagycsütörtöki adása ide kattintva tekinthető meg. A korábbi műsorok lejátszási listáját itt találja.

 

Osztie Zoltán a Vasárnapnak: A járvány után is elérhetőnek kell lennünk a hívek számára

A családnak transzcendens alapjai vannak – Földi-Kovács Andreával és Márkus Tamással itt az Abszolút harmadik adása!

 

Kiemelt kép: Szennyes Krisztián, Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre