Velence épp betöltötte az 1600-at

Velencei naplemente

Velence lakossága a Szent Márk-székesegyházban március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján ünnepelte a templom építésének és a város fennállásának 1600. évét.

Francesco Moraglia püspökatya, velencei pátriárka az ünnepi szentmisén tartott homíliájában úgy fogalmazott: Velence alapjait „nem csupán emberi, így múlandó alapokra fektették le, hanem transzcendens alapokra is.”

„Velence a saját kezdetét és történelmét a keresztény hit fundamentális eseményéhez kívánta hozzákötni, így a város egy közvetlen és megszakítatlan szálon kapcsolódik Jézus anyjához, Máriához”– emelte ki a püspök.

A hagyomány úgy tartja, Velencét 421 március 25-én alapították, amikor az akkor még Szent János-templom alapkövét elhelyezték a Rialto szigeten.

„A templom építése árulkodik számunkra a keresztény hit és reménység dimenzióiról, hogy ezek a társadalom számára mennyire releváns dolgok… hogy ezek nincsenek alárendelve politikai erőknek”– fogalmazott Moraglia püspök.

A pátriárka visszaemlékezett az 1630-as évi pestisjárványra, mikor a velencei polgárok hálából a járványtól való szabadulásukért a bazilikát a Szűzanyának, a jó egészség védelmezőjének ajánlották fel.

A várost keményen érintette a koronavírus járvány is. A főként turizmusra támaszkodó lakosság másfél éve nagy nehézségekkel küzd.

„Kemény éveket élünk. Hogy valami hasonló példát találjunk, a második világháborúig kell visszamenni. Olyan időket élünk, amikor a nagybetűs reményre van szükségünk, nem az álságosra, vagy a helyettesíthetőre”– közölte a püspök.

Velence több mint 200 programmal készült a 2021-es jubileumi évre – adta hírül a Catholic News Agency. A hatalmas programsorozat megtartása azonban teljes mértékben a járványügyi helyzettől függ.

„Bízunk a velenceiek Nagyasszonya, a mi drága jó egészséget őrző Szűz Máriánk anyai közbenjárásában”– zárta homíliáját Moraglia püspök. „Boldog születésnapot, Velence!”

 

Kiemelt képünk forrása: Flockeo