Velencei történet egy robotfiúval

Velence ma nem elérhető számunkra, de még a Műcsarnokba sem léphetünk be, hogy megtekintsük az aktuális kiállításokat. A Műcsarnok évek óta készít tájékoztató jellegű virtuális sétákat, melyekkel részben megismerhetők tárlataik. Jelenleg a Paolo Ventura műveiből készült alkotások is elérhetők digitálisan.

A Műcsarnokban még megnyitott – de mára már nem látogatható – kiállítás a képzelet és a valóság határterületére kalauzolja el a látogatót. Paolo Ventura egyéni képi világával örvendezteti meg a nézőket a Velencei történet / Automaton című kiállításában.

Az általa megalkotott Velence egy képzelt, álomszerű Velence, ahol egyszerre minden ismerős és ismeretlen. Hívogató és nyomasztó, egyszerre szeretetteljes és taszító. Huszonkét kép segítségével mesél el egy kitalált történetet. Ventura velencei történetének képeit komoly gondolatok, mély történelmi traumák és a fantázia alkotta. A alkotásának a kerete: az 1943-ban német megszállás alá került Olaszország és a velencei gettó.

Paulo Ventura képei, Velencei történet / Automaton (Műcsarnok)

 „Az Automaton Velencében játszódik a második világháború alatt, amikor a német hadsereg bevonult Észak-Olaszországba, hogy megakadályozza korábbi szövetségese elpártolását. Egy olyan történet az alapja, amelyet Paolo Ventura még a gyermekkorában hallott mesekönyvszerző édesapjától. Főszereplője egy idős zsidó órás, aki 1943-ban a náci megszállás és az olasz történelem talán legsötétebb korszakában igyekszik boldogulni a velencei gettóban. A történet ebben az elhagyatott, zárt és rettegéssel teli városrészben bontakozik ki. Az öregúr elhatározza, hogy felépíti az automatont (egy robotfiút), aki társaságot nyújt neki a sötét napokban, és családtagként él vele” – írja Szarka Klára, a kiállítás kurátora.

A kiállítás virtuálisan is elérhető a Műcsarnok oldalán.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!