Pakisztánban istenkáromlással gyanúsítják a nőnapi menet szervezőit

A pakisztáni Pesavarban egy bíró pénteken istenkáromlás gyanújával rendőrségi vizsgálatot rendelt el egy nőnapi menet szervezőivel szemben.

Az iszlámábádi rendőrség korábban elutasította a nyomozást, mondván, hogy a március 8-i rendezvény szervezői elleni vádaskodások olyan meghamisított képeken és videófelvételeken alapulnak, amelyek futótűzként terjedtek el a helyi közösségi médiában.

A keresetet pesavari ügyvédek egy csoportja nyújtotta be a bíróságon, azt állítván, hogy az iszlámábádi megmozduláson a transzparensekre „iszlámellenes és obszcén” jelszavakat, illetve üzeneteket írtak, amelyek sértik Mohamed prófétát és egyik feleségét.

A nőnapi menet szervezői ugyanakkor azzal érveltek, hogy hazugságokról és vádaskodásokról van szó, amelyek igazságtartalmát már számos alkalommal megcáfolták.

Pakisztánban a vallás megsértése akár halálbüntetéssel is végződhet az istenkáromlásra vonatkozó szigorú törvények értelmében.

Bár eddig még senkit sem végeztek ki ilyen váddal, a gyanúsítottakat feldühödött személyek és tömegek gyakran meglincselték még azelőtt, hogy bírósági tárgyalásuk egyáltalán megkezdődött volna.

A nőnapi menet szervezőivel szemben felháborodási hullám indult a közösségi médiában, sokan erőszakra uszítottak. A pakisztáni radikális iszlamista tálibok március 12-én közleményben fenyegették meg a szervezőket. Az aktivisták a kormányhoz fordultak védelemért a bírósági döntés nyomán.

(MTI)

A pakisztáni keresztényekről bővebben itt olvashatnak.

Nevetségessé kezdenek válni a pakisztáni blaszfémia-esetek

Kényszerházasságtól szabadult meg egy kiskorú keresztény lány Pakisztánban

Megöltek egy keresztény nőt, mert kitartott a hite mellett

Kiemelt képünk forrása az Asia News

Iratkozzon fel hírlevelünkre