A menekülő konvojt is megtámadták a mozambiki dzsihadisták

Mozambik északkeleti részén iszlamista fegyveresek megtámadták a Total francia energetikai vállalat külföldi szakembereit evakuáló, 17 járműből álló konvojt, az eset az iszlamisták által lerohant Palma város közelében történt még pénteken - derült ki biztonsági és diplomáciai források legfrissebb értesüléseiből.

Reggel számoltunk be arról, hogy a szélsőséges iszlamisták támadása miatt közel 200 ember esett foglyul a mozambiki szállodában.

A külföldi szakemberek, akik a Total gázkitermelési projektjén dolgoztak, a város Amarula szállodájából menekültek el, ahol előzőleg a dzsihadisták támadása elől menedéket kerestek, egyes hírek szerint mintegy 200-an. Az épületben rekedt emberek a kormányerők segítségét kérték kimenekítésükhöz.

A szállodában korábban egy ember meghalt, több megsebesült, feltehetően a szélsőségesek támadásában. Az épületből ugyanakkor helikopterekkel sikerült kimenekíteni húsz embert.

Ezt követően 172 szakember úgy határozott, hogy autókon hagyja el a várost. A gépkocsioszlopban tizenhét jármű volt, de csak hétnek sikerült áttörni, mert a dzsihadisták a szállodától nem messze lecsaptak rájuk. A rajtaütésnek sok áldozata van, többen eltűntek.

A mozambiki külügyminisztérium, a védelmi tárca, valamint a tartományi kormányzat nem válaszolt a Reuters hírügynökségnek a történtekkel kapcsolatos szombati megkeresésére. Az országos rendőrparancsnokság részletek ismertetése nélkül csupán annyit közölt, hogy mérlegelik a helyzetet. Az adatokat független forrásokból nem sikerült megerősíteni.

Mintegy száz iszlamista március 24-én foglalta el Palmát, amely ellen három irányból indítottak támadást, nehézfegyverek bevetésével. A kormányerők a támadásban komoly veszteségeket szenvedtek.

Szemtanúk szerint az egész település romokban hever, sokan meghaltak. A kormányerők átcsoportosításokat végeznek, hogy helyreállítsák az ellenőrzést az Indiai-óceán partján, a tanzániai határ közelében fekvő, 52 ezer lakosú város felett.

Egyes értesülések szerint sokan csónakokon menekültek el a szélsőségesek rohama elől.

 

Kiemelt képünk forrása: linga.org (illusztráció)

Iratkozzon fel hírlevelünkre