Hölvényi György: Az Európát megosztó ügyek rendezése nem megy a vallási vezetők nélkül

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióján belül működő vallásközi munkacsoport évtizedes meggyőződése, hogy az Európát megosztó ügyek rendezésébe be kell vonni a vallási vezetőket - jelentette ki Hölvényi György, az Európai Parlament kereszténydemokrata képviselője, a munkacsoport tárelnöke azon a videókonferencián, amelyet a 2016 márciusában az Iszlám Állam terrorszervezet által végrehajtott brüsszeli robbantások ötödik évfordulója alkalmából rendeztek. Az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióján belül működő vallásközi munkacsoport évtizedes meggyőződése, hogy az Európát megosztó ügyek rendezésébe be kell vonni a vallási vezetőket - jelentette ki Hölvényi György, az Európai Parlament kereszténydemokrata képviselője, a munkacsoport társelnöke azon a videókonferencián, amelyet a 2016 márciusában az Iszlám Állam terrorszervezet által végrehajtott brüsszeli robbantások ötödik évfordulója alkalmából rendeztek.

Az eseményen a néppárti munkacsoport a szélsőségek elleni európai összefogás jövőjéről tanácskozott keresztény, muszlim és zsidó vallási vezetők részvételével.

A képviselő szerint az egyházaknak és felekezeteknek „sajátos eszközeik” vannak arra, hogy megerősítsék a társadalmi békét és bizalmat, amelyet a szélsőséges szervezetek a támadásaikkal megingatnak.

Hölvényi György hangsúlyozta: az Iszlám Állam támadása mérföldkövet jelentett egész Európa biztonságának szempontjából.

Mint mondta, a helyzet különleges felelősséget rótt Európára és az uniós intézményekre, mivel azoknak kell gondoskodniuk a társadalom békéjének megőrzéséről és a szélsőségek visszaszorításáról. Ez elképzelhetetlen a vallási közösségek szerepvállalása nélkül – jelentette ki.

A konferencián felszólaló Hassan Chalgoumi, a franciaországi imámok konferenciájának elnöke arra világított rá, hogy Európában fel kell lépni a politikai iszlám térnyerése ellen, az ugyanis nem a vallásos muszlimokat képviseli.

„Az oktatásnak kulcsszerepe van ebben: az imámok európai képzése, valamint a tanárok és a szülők vallási ismereteinek fejlesztése érdemben csökkentheti a szélsőséges nézetek terjedését az EU országaiban” – jelentette ki a vallási vezető.

Az Iszlám Állam terrorszervezet 2016. március 22-én három robbantásos merényletet követett el Brüsszelben: kettőt a nemzetközi repülőtéren, egyet a Maelbeek metróállomáson. A támadásban 32 civil meghalt, a sebesültek száma háromszáz fölött volt. A merénylet során két magyar állampolgár is megsebesült.

 

MTI

 

Hölvényi: A KDNP marad az Európai Néppártban

Az egyházak számára nagy lehetőség, hogy részt vegyenek Európa jövőjének alakításában

Iratkozzon fel hírlevelünkre