Az egyházak számára nagy lehetőség, hogy részt vegyenek Európa jövőjének alakításában

Az egyházak és vezetőik számára nagy lehetőség, hogy részt vegyenek Európa jövőjének alakításában, miután a koronavírus-járvány és az azzal kapcsolatos kihívások nyitottabbá tették az embereket az új üzenetekre és megoldásokra – jelentette ki Hölvényi György KDNP-s európai parlamenti (EP-) képviselő szerdán az Európai Néppárt vallásközi párbeszédet elősegítő éves konferenciáján.

Az európai néppárti frakció vallásközi munkacsoportjának magyar társelnöke az Európa jövőjére fókuszáló eseményen hangsúlyozta: Európának a 21. században ismét fel kell találnia önmagát, amihez segítséget nyújtanak az egyházi és vallási közösségek több ezer éves hagyományai, tapasztalatai. Mint mondta, az Európai Parlament politikusainak egyre sürgetőbben kellene fellépniük a keresztények és a zsidók vallásszabadsága mellett és üldöztetésük ellen, azonban a testület képviselői közül ezt csak megdöbbentően kevesen látják be. Megjegyezte, hogy

az EP-ben folyó viták folyamán legtöbben a múltat végképp eltörölnék, ami a történelemből okulva tudható, hogy hatalmas károkat okozott és okozhat még.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakciójának vezetője elmondta, az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat a következő hetekben veszi kezdetét, amelynek keretében újra meg kell találni a közös európai identitást. Mint mondta, évtizedekkel ezelőtt az EU alapja a nemzetek közötti béke megszilárdítása volt, ma egy globalizált világban Európa feladata az európai életmód és értékek előmozdítása. Weber Ferenc pápa Fratelli Tutti (Mindnyájan testvérek) című harmadik enciklikájára hivatkozva hangsúlyozta: közös európai szolidaritásban kell együttműködni a jelen kihívásaival szemben.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában a zsidó vallási közösségek egyre nagyobb fenyegetettségben élnek. A rabbi szerint nemcsak fizikai veszélyeztetettségről van szó, hanem egyfajta vallási elnyomásról is. Erre példának Lengyelország és Belgium esetét hozta fel, ahol a hatóságok betiltották a háziállatok rituális kóser levágását, ellehetetlenítve így több zsidó közösség életvitelét. Hangsúlyozta továbbá, hogy az európai zsidók biztonsága nélkül az egész európai társadalom stabilitása veszélyben van.
Arszeniosz Kardamakisz, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus magyarországi exarchája arról beszélt, hogy

Európának át kell vészelnie a civilizációk összecsapását a következő években, és vallások, kultúrák közötti párbeszédre alapozva kell egy új jövőképet felépítenie.

MTI

(Kiemelt képünkön: Hölvényi György néppárti EP-képviselő beszédet mond a Fejlesztési együttműködés a migráció okainak felszámolására című nemzetközi konferencián Budapesten, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen 2020. február 19-én. Az eseményt a Konrad Adenauer Alapítvány, a Miniszterelnökség, valamint az Európai Parlament néppárti frakciója szervezte.
MTI/Bruzák Noémi)

Iratkozzon fel hírlevelünkre