Barsi Balázs családi liturgiájával Jézus belép a nappalinkba

Családi liturgia infantilizálás nélkül

„Amikor őszinte hittel imádkozni kezdünk, Isten betölti azt a helyet” – mondta el Barsi Balázs ferences liturgikus útmutatójára is reflektálva, lapunknak adott korábbi interjújában Kunszabó Zoltán katolikus diakónus, aki szerint ebben a karanténos ünneplésben a családfőkre példamutató és megtisztelő feladat hárul.

És tényleg. A gyermekeink a családban éppen az apától és az anyától lesik el az életben igazán fontos értékeket. Ugyanez igaz az imádságra és Isten ünneplésére, dicsőítésére. Ehhez nem kell könnyített formákat kitalálnunk, mert a felnövekvő nemzedék leginkább arra vágyik, hogy ugyanazt tehesse, amit a felnőttek.

„A klasszikus pedagógia bevezette a gyermeket a felnőttvilágba, helyesebben: magába az egyetlen, a valódi, az igaz világba.

Nem műkultúrát épített a gyermeknek, hanem társként melléállt, hogy belépjenek a tényleges kultúrába. A vallási kultúrába is” – fogalmazta meg Dobszay László, a liturgia tudósa és professzora,

aki úgy látja, hogy felesleges infantilizálni a liturgiát csak azért, hogy a gyermekeink megértsék azt (Dobszay László, Jegyzetek a liturgiáról, Új Ember Kiadó, Budapest 2001).

Az útmutató segítség a családoknak Húsvét otthoni ünneplésében

Barsi Balázs ferences atya tavaly, Húsvét előtt megjelent útmutatója segítséget kíván nyújtani a négy fal közé kényszerült, és a nagyheti szertartásokon részt venni nem tudó családoknak. Az elkészült és átimádkozott anyag segítségével szülők és gyerekek az ünnep legmélyéig juthatnak el.

A segédlet javaslatokat fogalmaz meg a nap kezdésére és befejezésére, de még az étkezések előtti imádságainkra vonatkozóan is. Énekek szövik át a szent olvasmányokat és az előimádkozó-válaszadók dinamikus imádságait. A végigimádkozott és végigélt családi liturgiánk során kapcsolatba léphetünk Istennel és – először talán észre sem vesszük – mélyebb kapcsolatba kerülhetünk a szeretteinkkel is.

Az édesapa a család papja

„Azt szeretném, hogy minél több helyen, családban segítséget tudjon adni az elkészült anyag. Normális helyzetben a családok elmehetnek a templomba, de most egy olyan időszakban vagyunk, amikor jó, ha mégis van otthon liturgiánk – mondta el kérdésünkre Barsi Balázs atya, az útmutató összeállítója.

„Nagyon nagy szükség van ma a családokra, akik a „kis bárkáikban” mentik át az értékeket.

A nagyobb bárka pedig a nemzet. Láthatjuk, hogy a jelenlegi helyzetben a politika mögött vagy realitás van vagy semmi nincs. Törődnünk kell egymással” – tette hozzá a ferences.

„A családok talán elkezdenek újra együtt imádkozni. Előjönnek az eredeti, régi szerepek, amelyek annak idején maguktól értetődőek voltak.

Az édesapa a család papja, aki vezeti az imádságot. Ezzel tanúságot tesz a gyermekei előtt, hogy hisz Istenben.

Ezekre most megint lehetőség nyílik. Az édesanya a család szíve – mutatott rá Palánki Ferenc katolikus ifjúságért felelős főpásztor.


A liturgikus útmutató teljes terjedelmében itt elérhető.

Az Alaptörvény elérte az egyetlen alaptörvényt: Isten örök határozatát – Barsi Balázs a Vasárnapnak

Az Alaptörvény elérte az egyetlen alaptörvényt: Isten örök határozatát – Barsi Balázs a Vasárnapnak

A kiemelt kép forrása: MTI Fotó/Filep István


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb