A család a bölcső, a gyermek a jövő

Ferenc pápa tavaly december bejelentette, hogy – az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás közzétételének ötödik évfordulója alkalmából – 2021-ben meghirdeti a család évét. A családnak szentelt különleges év 2021. március 19-én, Szent József ünnepén vette kezdetét és 2022. június 26-án zárul, a családok X. világtalálkozóján, melyet Rómában rendeznek meg a Szentatya jelenlétével. Ferenc pápa szándéka, hogy több mint egy évet át elmélkedjünk ’A családban megélt szeretet’ apostoli buzdításról és elmélyítsük a szívünkben annak tartalmát.

Ebből az alkalomból március 19-én ünnepi szentmisét celebrált a józsefvárosi Szent József-plébániatemplomban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. A bíboros imádkozott azért, hogy az Isten megáldja a családokat és erőt adjon nekik a jelenlegi nehéz helyzetben. „Adja Isten, hogy családjaink erőforrások legyenek mindannyiunk számára”– fogalmazott. Örömét fejezte ki, hogy a Család éve éppen március 19-én, Szent József napján kezdődik. Így Szent József csodálatos személye követendő példaként állhat minden édesapa és nevelőszülő számára.

PÁPAI Lajos; MARTON Zsolt; VERES András

Képünk illusztráció, azon Marton Zsolt váci megyéspüspök (középen), mellette Veres András győri megyéspüspök (jobbra) és Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök (balra) a Szent László király ünnepén celebrált szentmisén, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház előtt, 2020. június 27-én – MTI/Krizsán Csaba

Édesapák a fókuszban

Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense szentbeszédében az előző gondolatmenetet folytatva Szent Józsefnek, a Szent családban betöltött szerepéről és fontosságáról beszélt. Majd hozzátette Amoris laetitia-családév az édesapákat szeretné a fókuszba állítani.

Emlékeztetett többek között arra, hogy Mária mellett milyen fontos feladat jutott Józsefnek Jézus életében. Igaz ember volt, aki megtanította Isten fiát a kétkezi munka szeretetére, a becsületességre, aki sajátjaként nevelte és gondoskodott róla a születése pillanatától kezdve. A váci püspök beszédében hangsúlyozta, hogy mennyire nélkülözhetetlen az apai jelenlét egy család, de főleg egy gyermek életében. Arra is felhívta a figyelmet, hogy napjainkban milyen sok az egyszülős vagy nevelőszülős család, akiknek küzdelme óriási tiszteletet érdemel.

Marton Zsolt fontosnak nevezte, hogy az Amoris laetitia-családévben tudatosítsuk magunkban, hogy a család a társadalmi létünk alapvető egysége. Ahogy Ferenc pápa fogalmazott „a férfi és a nő, az apa és az anya a teremtő Isten szeretetének munkatársai. Minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy megkapja az édesanya és az édesapa szeretetét.” A váci püspök a szentbeszéd végén köszönetet mondott a szülőknek, nagyszülőknek és a nevelőszülőknek a gyermekek vállalásáért és felneveléséért.

A szentmisén felolvasták Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszternek, Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárnak, és Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökének rövid köszöntőjét is.

Novák Katalin

A kép forrása: Novák Katalin honlapja

A család a bölcső, a gyermek a jövő

Novák Katalin üzenetében felhívta a figyelmet arra, hogy a hagyományos, anyából, apából és gyermekekből álló család-modell, amely a keresztény élet és kultúra egyik alappillére, támadások kereszttüzébe került. Romboló erők dolgoznak azon, hogy a családokat szétszakítsák, a közösségeket tönkre tegyék, a fiatalokat eltántorítsák a gyermekvállalástól.

„A család a bölcső, a gyermek a jövő” – fogalmaz egyértelműen a miniszter asszony. Az alapvető értékek, kétezer év távlatából sem változnak, s biztos pontot adnak generációkon át.

A tárca nélküli miniszter hozzátette a magyar kormány 2010 óta dolgozik azért, hogy a fiatalok családalapításának útjában álló akadályokat megszüntesse, hogy a gyermekneveléssel járó terheket csökkentse és a családok életlehetőségeit bővítse. A vírus kicsiktől nagyokig, fiataloktól idősekig próbára teszi a fizikai és a lelki erőnket, de ilyenkor is épp a család nyújthatja a legnagyobb biztonságot” – mondta végezetül Novák Katalin.

A család nemzetünk és egyházunk jövője

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára üzenetében úgy fogalmazott: “hisszük, hogy amikor családokról beszélünk, nemzetünk és egyházunk jövőjéről beszélünk, így amikor a családokat támogatjuk, az életet és a jövőt támogatjuk”. Az elmúlt évtizedben a kormány számtalan intézkedéssel segítette a családokat. Az eredmény biztató, a statisztikák javuló tendenciát mutatnak. 2010 óta 80 százalékkal nőtt a házasságok száma és egyre több pár vállal gyereket. A válások száma 27 százalékkal, az abortuszok száma pedig több mint a felére csökkent. Ezek az örömteli változások csak egyházaink segítségével valósulhattak meg – tette hozzá az államtitkár.

Kardosné Gyurkó Katalin

Kardosné Gyurkó Katalint, a NOE újra elnökévé választja a 2020-as tisztújító közgyűlésén – Forrás: NOE FaceBook-oldal

Több gyermek, még több szeretet

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke ünnepi üzenetében kifejtette a nagycsaládos életformában az a csodálatos, hogy a baj és az aggodalom megoszlik, a boldogság viszont megsokszorozódik. A több gyermek, még több szeretetet jelent. A NOE elnöke örömét fejezte ki, hogy a Katolikus Egyház a családot állította a világ figyelmének középpontjába, hiszen ez az emberi létezés egyik legfontosabb célja. Szerinte felmérhetetlen a jelentősége a családok évének egy olyan korban, amely tele van kérdőjelekkel.

A NOE elnöke szerint a család az élet csodája, ahol az önzetlenség mindig erősebb az önzésnél, ahol a viszályt mindig felülírja a bizalom, és ahol a jóindulat mindig erősebb a haragnál. A boldogság útja a családhoz vezet, s a család a boldogsághoz. „Ha a családot választjuk, akkor az emberhez legméltóbb és legszerethetőbb életet választjuk” – zárta gondolatát Kardosné Gyurkó Katalin.

Fűrész Tünde

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke – Forrás: Kopp Mária Intézet honlapja

A család a legszemélyesebb közügyünk

A 2021. március 19-én kezdődő Amoris laetitia-családévhez kapcsolódva a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola (PPHF) online konferenciát és workshopot rendezett. Az eseményen plenáris előadást tartott Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke, amelyben részletesen kitért az Intézet névadója, Kopp Mária munkásságára, családokat segítő javaslataira.

A KINCS elnöke beszélt a család óvó-védő szerepéről, a lelki egészség fontosságáról, amelyet alátámasztanak az intézet kutatásai is: azok, akik párkapcsolatban, családban élnek, sokkal jobban átvészelték a vírus okozta stresszt és lelki terhet, szemben egyedülálló társaikkal.

Fűrész Tünde kitért az intézet hitvallására is, melynek célja, hogy minél több kívánt és tervezett gyermek megszülethessen, egy harmonikus családba, egy jól működő társadalomba. Fontos, hogy a családot, mint értéket védelmezzük, hiszen a gyerekek születése – amellett, hogy ez magánügy – közügy is. A legszemélyesebb közügyünk!

Szent Józsefnek tulajdonítják a kettétört repülőgép csodáját

Felhagy a homoszexuális életmóddal és Szent Józsefnek szenteli az életét Milo Yiannopoulos

Szent József a 21. században

Forrás: MTI, Kopp Mária Intézet, Novák Katalin honlapja

A kiemelt kép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre