Sikeresek a kormány pandémia alatti gazdasági intézkedései

A munkáltatói adómentesség, a hitelmoratórium, a családtámogatások meghosszabbítása, a kamatmentes gyorskölcsön, a falusi kisboltok támogatása és a bértámogatások nagy segítséget jelentenek a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozóknak, munkavállalóknak és családoknak.

Kaszab István ügyvezető (b), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2), Barcza Attila, Sopron és térsége fideszes országgyűlési képviselője (b3) és Deák Levente, a Pellet Produkt Kft. ügyvezetője (j) üzemlátogatáson, a versenyképesség-növelő támogatási okirat átadása után Petőházán 2021. március 19-én. A petőházi Pellet Produkt Kft. ötmilliárd forint értékben hoz létre üzemet Horvátországban, amelyet a kormány 2,3 milliárd forinttal támogat, mert a beruházással nemcsak a Pellet exportja nő, hanem több tízezer tonnányi szén-dioxidtól is megkíméli a környezetet. (Fotó: MTI/Filep István)

A sokoldalú intézkedések a gazdaság gyors újraindítást is biztosítják – tájékoztatta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t. – A magyar hitelmoratórium egyedülálló az Európai Unióban, nemcsak azért, mert a 15 hónapos időtartamával ez a leghosszabb ideig nyújtott állami segítség, hanem mert automatikusan jár, és igénybevételhez semmilyen adminisztrációra sincs szükség – fogalmazott Tállai András. Megjegyezte:

a jelenlegi moratórium 1,6 millió lakossági ügyfelet és félmillió vállalkozást véd, átmenetileg a teljes hitelállomány 42 százaléka, vagyis 4300 milliárd forint után nem kell fizetni a törlesztőt.

A kisgyermekes szülőket segíti a lejáró gyes, gyed és gyet jogosultságok meghosszabbítása. – Az ellátás több mint ötezer szülőnek automatikusan jár, az érintetteknek nem kell emiatt külön kérelmet benyújtaniuk, a hosszabbítást ugyanis a Kincstár hivatalból megállapítja – jelezte az államtitkár. – A járvány által leginkább sújtott ágazatokat a kormány négyes kedvezményrendszere segíti, ide sorolandó a katások adóelengedése, a munkáltatói adómentesség, a bértámogatás és a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön – mutatott rá Tállai András.

A felsorolást a kata elengedésével kezdve kifejtette, hogy márciusra 120 ezer vállalkozásnak nem kell megfizetnie a katát, így például a fodrászok, a kozmetikusok, a cipészek, a kárpitosok, a virágkötők, a járművezető-oktatók és az órások is mentesülnek a közteher alól.

A munkáltatói adómentesség márciusban mintegy 200 ezer munkavállaló állását védi meg.

Összességében 30 vállalkozásnak nem kell megfizetnie 2021 márciusára a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát – folytatta az államtitkár. – Az adómentesség az ágazati bértámogatással együtt a járvány leginkább sújtotta ágazatok talpon maradását és a gazdaság gyors újraindítását szolgálja – emelte ki Tállai András, hozzátéve, hogy a két intézkedés révén a bérköltségek mintegy 60 százalékát az állam biztosítja.

Az államtitkár kitért a január óta újra elérhető a kutatók és fejlesztők bértámogatási programjára is, amely a régiós versenyképességi rangsorban jelentős innovációs előnyt biztosíthat Magyarországnak. – Csak eddig mintegy 13 milliárd forintnyi támogatási igény érkezett az érintett cégektől – fűzte hozzá.

A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön lehet a biztosíték arra, hogy Magyarországon lesz a leggyorsabb a gazdaság újraindítása

– húzta alá Tállai András. Az akár 10 millió forint hitelösszegig elérhető kölcsön, amely nemcsak kamatmentes, de három év törlesztési türelmi idővel kezdődik, elsősorban a járvány leginkább sújtotta ágazatokban tevékenykedő mikro- és kisvállalkozások számára kínál segítséget és megoldást. Az államtitkár szerint az intézkedések sokszínűségét igazolja a falusi kisboltok támogatási programja, amelyre 45 milliárd forintot fordít a kormány. A cél kétezer lélekszám alatti kistelepüléseken működő kisboltok fejlesztése, valamint a korábban bezárt egységek újranyitása.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre