Ceaușescu Romániájának határainál meggyilkolt disszidálók után kutat a román intézet

A kommunista Romániából szökni próbált és a határnál megkínzott vagy megölt személyekről gyűjt adatokat a kommunizmus bűneit vizsgáló és az emigráció emlékét ápoló román IICCMER intézet.

Az intézet felhívást tett közzé kedden, amelyben arra kéri mindazokat, akik a határnál elkövetett gyilkosságokról, kínzásokról tudnak, hogy vegyék fel a kapcsolatot a kutatóikkal.

Az IICCMER közölte: az előzetes vizsgálataik szerint jelentős azoknak a száma, akik a kommunizmus idején erőszakos halált haltak a román-jugoszláv vagy a román-magyar határon szökési kísérlet közben. A felhívásban a lőtt seb, szúrás vagy verés következtében bekövetkezett, illetve a fulladásos haláleseteket említi az intézet. Az utóbbi azon a szakaszon volt jellemző, ahol Románia és Jugoszlávia között a Duna képezte a határt.

Az IICCMER arra emlékeztetett, hogy a törvényben megszabott feladatainak eleget téve már korábban elkezdte az áldozatok felkutatását, a bűncselekmények feltárását, és az elkövetők azonosítását, de a folyamat félbeszakadt. A 2020-ban újraindított adatgyűjtés célja, hogy bíróság elé állítsák a – még életben levő – egykori elkövetőket.

Az érintettek az intézet honlapján vehetik fel a kapcsolatot a kutatókkal.

Az IICCMER korábban több kommunista láger-, illetve börtönparancsnokot is törvény elé állított. Kettőt közülük emberiesség elleni bűnök miatt ítéltek börtönbüntetésre. A bűnösök felkutatása és felelősségre vonása mellett a jeltelen sírokba temetett áldozatok maradványait is próbálja felkutatni az intézet. Három évvel ezelőtt az 1956-os magyar forradalmat követő romániai megtorlási hullámban halálra ítélt és kivégzett Szoboszlai Aladár és kilenc társa jeltelen sírját próbálta megtalálni, az aradi ásatások azonban eredménytelenül végződtek.

(MTI)

 

Kiemelt képünk illusztráció.

Iratkozzon fel hírlevelünkre