Ferenc pápa Magyarországra látogat

Egy nappal azt követően, hogy Azbej Tristan Moszulban megerősítette a szentatyának a budapesti meghívást, Ferenc pápa hivatalosan is bejelentette részvételét a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson.

A katolikus egyházfő bejelentette a döntését, miszerint a szeptemberi, 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra Budapestre jön – tudatta közleményben hétfőn kora délután Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

Ferenc pápa történelmi, iraki útja során, vasárnap délelőtt Moszulban találkozott – a meghívott vendégek közül elsőként – a magyar kormány képviseletében jelen lévő Azbej Tristan államtitkárral.

Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár áldást kért és kapott a szentatyától a magyar kormány üldözött keresztények érdekében tett erőfeszítéseire, és megerősítette a pápa meghívását az őszi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A mostani bejelentésre a rákövetkező napon került sor.

A szentatya megköszönte a magyarok munkáját – exkluzív interjú a pápalátogatás helyszínéről

Erdő Péter a pápa látogatását bejelentő közleményben úgy fogalmazott: „Bízunk benne, hogy látogatása nagy bátorítást és lelki megerősítést jelent mindannyiunk és az eucharisztikus kongresszus majdani résztvevői számára.”

Az eredetileg 2020 szeptemberére tervezett kongresszusra is várták Ferenc pápát, majd amikor a rendezvényt a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani, Áder János köztársasági elnök és ő maga is újra meghívta az egyházfőt. A 2020 őszéről elhalasztott kongresszust idén szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek is szerepelnek – idézte fel az MTI.

A katolikus egyház az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust általában négyévente rendezi meg. Magyarország másodszor ad majd otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten tartott 34. Eucharisztikus Világkongresszus záró miséjén, a Hősök terén félmillió hívő vett részt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre