A katonák egymást váltva vitték a keresztet

A világ minden tájáról érkezett katonák imádkoztak a békéért és a kiengesztelődésért Lourdes-ban, ahol 62. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Katonai Zarándoklatot május 12. és 15. között – számolt be róla a Magyar Kurír.

A Nemzetközi Katonai Zarándoklat nyitóünnepségén a missziós kereszt, a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma is helyett kapott az oltár közelében.

Ferenc pápa levélben üzent a jelenlévőknek, amelyben hangsúlyozta:

„az idei katonai zarándoklat egyedülálló lehetőség arra, hogy a fegyveres erők tagjai összegyűljenek a világ minden tájáról, hogy együtt könyörögjenek az Úrhoz a világ és a szívek békéjéért.”

A béke lángjának meggyújtásával vette kezdetét hivatalosan a zarándoklat, amelyen 38 nemzet katonái vettek részt közel tízezren. Magyarországról 110 zarándok volt jelen. A hazai közösség a második napon a Szeplőtelen Fogantatás-bazilika melletti domb oldalában található keresztutat járta be Berta Tibor tábori püspök vezetésével, amely során

a keresztet a katonák egymást váltva vitték.

A magyar különítmény a Szeplőtelen Fogantatás-bazilika melletti dombná. (Forrás: Facebook/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye)

A zarándoklat záró szentmiséjén Erdő Péter bíboros volt a főcelebráns, aki prédikációjában elmondta, hogy az Európában pusztító háborúban most különösen érezzük Isten és a Szűzanya segítségének a szükségességét.

A bíboros azt is kiemelte: „Krisztus békéje nem olyan, mint amit a világ szokott adni, mert a világ sokszor önző hatalmak győzelmét nevezi békének.

Krisztus békéje az igazságosságon és a szereteten alapul.”

Erdő Péter bíboros teljes prédikációja itt olvasható.

Forrás: Magyar Kurír

A címlapképen a magyar különítmény látható a Szeplőtelen Fogantatás-bazilika melletti dombnál. (Forrás: Facebook/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye)

Iratkozzon fel hírlevelünkre