A keresztény ember többször tér meg

Az M5 Ez itt a kérdés című hétfői adásában a keresztény könnyűzene térhódításáról, illetve az abban való érvényesülésről beszélgettek Tóth Gabi, Dolhai Attila és Andelic Jonathan Jota előadóművészekkel.

Még mindig téma Tóth Gabi hitének felvállalása, így nem csoda, ha a sajtó nagy része kattintásvadász szemléket hozott le az említett műsorról, amely szinte csak és kizárólag az énekesnővel foglalkozik pozitív vagy negatív aspektusban, pedig a beszélgetés pont olyan fontos témát boncolgat, amely miatt az művésznő célpontba került.

Véleményem szerint az emberek többsége még mindig azt hiszi, hogy aki keresztény, az makulátlan életet él, és ha ettől eltér, többé ne mondja magát hívőnek. Pedig

az a vallás, amely Bibliájában Jézus bort csinál a vízből, nem hiszem, hogy szúrós szemmel néz a fesztiválozó fiatalokra – vagy Tóth Gabira, amikor szexisebben vonul a reflektorfényben.

Hívő embernek nem születünk, hanem a létezésünk eseményei során válunk azzá, amelyet nem csak az isteni tökéletesség, hanem sok hiba is tarkíthat – a kérdés az, tanulunk-e ezekből a botlásokból, vagy sem.

Az említett műsorban Jota fogalmazta meg, hogy a kereszténység „megtérések” sorozata. Véleménye szerint a neveltetés csak a kezdet,

„mindenki tudja hogy kell kereszténynek lenni, csak azt szeretném látni, hogy amikor ő benne van a szituban és esetleg találkozik a helyzetekkel, akkor hogy reagál”.

Az énekes elmondta, hogy bizonyos élethelyzetekre szívből felel, még ha ez azt is jelenti, hogy elege van a hitéből vagy Istenből, de attól még úgy gondolja, hogy Isten ettől nem jön zavarba.

A műsorvezető kiemelte, hogy Kalkuttai Teréz anyának is volt egy évtizede, amikor a sok nyomorúság láttán elbizonytalanodott Isten létezésében, de a Teremtő se benne, se senki másban nem bizonytalanodik el.

Tóth Gabi (Forrás: YouTube/M5 Ez itt a kérdés)

Tóth Gabi hozzáfűzte:

„Sokszor éreztem én is, hogy az Ördög ott liheg a nyakamban. De az a lényeg, hogy tisztán tudom tartani a hitemet, hogy nem tudta átvenni az irányítást sem pénz, sem hatalom, sem gőg formájában.”

A műsorvezető ehhez hozzátette, hogy az önteltség nem csak a hírnévből fakadhat, hanem éppen a hitből, egyfajta „keresztény gőg” formájában is.

Az előadók elmondták, hogy sokszor gondolkodtak azon, hogy a hitük mennyire magánügy, de úgy érzik a mai világban ezt fel kell vállalni.

A rajongók, követők, kollégák körében a művészek coming outja megosztó hatást váltott ki: Tóth Gabi keresztényüldözésnek nevezte azt a mennyiségű bántást, amelyet az eucharisztikus kongresszus kapcsán kapott, Dolhai Attila viszont felszabadítónak érezte, hogy hírnöke lehetett a világeseménynek.

Az eredeti, teljes műsor itt tekinthető meg.

A címlapkép forrása: YouTube/M5/Ez itt a kérdés

Iratkozzon fel hírlevelünkre