Padre Pedro, aki a szemétdomb tetejéről teszi jobbá a világot

Végre kezdenek megjelenni az elfogadható nevek is a békedíjra jelöltek sorában… Méltatlan ugyan, hogy olyan mozgalmakkal kerülnek egy lapra, mint a BLM, de Padre Pedrót ez aligha foglalkoztatja. A missziós atya 30 éve segít a legszegényebbeknek Madagaszkárban.

A 72 éves Pedro Opeka argentin, lazarista atya több mint három évtizede szolgálja már a madagaszkári szegényeket. 1989-ben alapította az Akamasoa (Jó barát) nevű humanitárius társaságot, egy „szolidaritási mozgalmat azzal a céllal, hogy segítsen a szegények szegényein.”

Az Opeka atya által életre hívott társaság eddig több mint 4000 téglaházat épített a nincstelenek számára, és több mint 13 ezer gyermeknek és fiatalnak az oktatását segítette.

Ferenc pápa 2019 szeptemberében látogatott el a „barátság városába”, melyet Opeka atya szó szerint egy szemétdob tetején hozott létre a madagaszkári főváros, Antananarivo külvárosában.

A jelölést Janez Janša, Szlovénia miniszterelnöke jelentette be. A szomszédos országunkkal való kapcsolat nem véletlen, ugyanis az atya szülei a múlt század második felében a kommunizmus elől menekültek, és végül Buenos Airesben telepedtek le. Opeka már itt született, 18 évesen pedig már a páli Szent Vince-féle Misszióstársaságba jelentkezett.

Az atya szolgálata nem először kerül reflektorfénybe: a katolikus papot a szlovén parlament 2012-ben egyszer már jelöltette a békedíjra.

Fontos fejlemény, hogy az idei jelöltek – mint pl. a Black Lives Matter nevű rasszista, egyben antirasszista mozgalom – között most előtérbe kerülhetett egy olyan személy is, akinek példájára valóban fel tudunk nézni…

 

Nobel-békedíjra jelölték a Black Lives Matter mozgalmat

Kiemelt képünk forrása: Wikimedia

Iratkozzon fel hírlevelünkre